Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Македонците съзнателно се изолират от България

 „От думите на Зоран Заев, че всички европейски държави били крайно недоволни и гневни, че  България не пуска Македония в ЕС, излиза, че ЕС ляга и става, закусва, обядва и вечеря първо с македонския проблем и с това, дали България ще пусне Македония в ЕС. Това не е вярно. Има някои страни, които имат някаква абсурдна мотивация да изразяват от време навреме такова отношение. Но да се говори, че целият ЕС бил срещу България, е aбсолютно невярно“. Това заяви проф. Кирил Топалов – дипломат и член на Съвместната българо-македонска комисия.

Той подчерта, че за ЕС едно от основните неща при приемането на нови страни-членки, е двустранните отношения със съседни държави да бъдат решени.

„Като комисия ние заявяваме нееднократно, че България признава идентичност държавна на Македония от 1944 г. насам, знаейки, че тази идентичност  е изкуствена, фалшива, наложена с жесток терор в Югославия и в новосъздадената изкуствено от Коминтерна Република Македония. Тогава решението от 1934 г. на Коминтерна е  мястото на България да се създадат три държави – Добруджа, Тракия и Македония. И когато ние казваме, че  е тъжно, че откъснаха Македония от майка България и ако това решение беше изпълнено докрай, ние днес на Балканите щяхме да имаме държава Добруджа с добруджански език, Тракия с тракийски език и Македония с „македонски“ език. България нямаше да съществува.“

По думите на проф. Топалов, Македония не е само продукт на Коминтерна, а още в края на 19 в. бъдещото създаване на македонизма се заражда в Белград от Стоян Новакович.  

"Македонците съзнателно се изолират от България. Формират съзнателно в обществото антибългарска омраза. Е, как ще ги пуснем в ЕС?! Как може да променяш идентичност след сто години. Македонска държава имало още от най-ранно Средновековие, защото от Античността се отказаха. Тогава защо нито едно училище от Възраждането не е наречено "македонско" а е наречено "българско училище"?

„Говорим на един език. Техният език е регионална силно посръбчена норма на българския език. И това сме готови да им го признаем, което никой не би признал. Призна ли Сърбия на Косово косовския език? Няма такъв филм!“

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58