Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският корпус за солидарност 2021-2027 година


Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора, които желаят да участват в доброволчески дейности в различни области – от помощ за нуждаещите се до подкрепа за действия в областта на здравето и околната среда в целия ЕС и извън него.

Със специално заделен бюджет от над 1 милиард евро за периода 2021—2027 г. новата Програма на Европейската комисия „Европейски корпус солидарност“ ще предостави възможности на най-малко 270 000 млади хора. Те ще спомогнат за справяне с обществените и хуманитарните предизвикателства чрез доброволческа дейност или чрез създаване на свои

собствени проекти за солидарност, обяснява  Елена Борисова, главен експерт в отдел “Информационно обслужване” към Център за развитие на човешките ресурси. Предварителното индикативно разпределение на прогнозния бюджет по Програмата за България е за над 2 милиона евро, уточнява Елена Борисова. Целта на новата  програма е не само да бъде по-приобщаваща, но и по-екологична и по-цифрова. Тя дава възможност за финансиране на млади хора, които желаят да участват в дейности за солидарност в различни области.  Програма „Европейски корпус за солидарност“ е насочена и към организации, работещи в сектора на солидарността, които се стремят да включат младите хора в своите дейности. 

Една такава организация е пловдивското Сдружение БГ Бъди Активен. Сдружението  реализира доброволчески проекти от  няколко години.  Програмният мениджър Мария Стефанова обясни, че и в монета организацията набира доброволци за своите кампании.

„Проектът Youth_Spot има за цел да създаде и засили връзките между местните общности в страната, като същевременно насърчава активно гражданство, чрез градски предизвикателства, облагородяване и създаване на  красива и чиста градски пространства за хората, като успоредно с това има за цел да популяризира физическата активност и спорта за здраве сред Българите. Друга основна програма в чийто дейности доброволците се включват и подпомагат е Spot или Място България - тактически градски интервенции, насочени към градските общности в България“

Децентрализираните дейности, които „Европейски корпус за солидарност“ подкрепя за  периода 2021—2027 г са в две направления – доброволческа дейност и проекти за солидарност

Младите хора, които желаят да се присъединят към програмата, трябва да се регистрират в електронния портал на Европейския корпус за солидарност, обяснява Елена Борисова.

Крайните срокове за кандидатстване през 2021 селекционна година за доброволческите проекти и за проектите за солидарност са определени от комисията в рамките на две покани за кандидатстване. Срокът за едната вече приключи, той бе до 28 май 2021 , предстои още една покана  със срок до 5 октомври 2021 г., 13:00 часа българско време – за проекти, стартиращи в периода между 1 януари и 31 май 2022 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53