Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Имаме инертна система за социални помощи

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС


“Интересното е, че нашата социална защита общо взето почти не реагира на кризата” - това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

“Това което се случи тогава, когато се влошава икономическата среда и то рязко, както стана през 2020, е, че обезщетенията много бързо реагират, ръстът на разходите е около 50%, обезщетеният,а които са за карантина и гледане на болен също много нарастват. Осигурителните механизми сработват автоматично”. 

Икономистът подчерта, че чиститите социални помощи имат малко покритие.”Доста ограничителни са и икономическото поле не се променя особено. Нито разходите по социалните програми са нараснали много или нито пък целевата помощ за отопление”. 

“Тоест имаме система, която има малко покритие, а от друга страна е сравнително инертна и не може да реагира на едно видимо влошаване на икономическата среда”. 

Петър Ганев смята, че “програми, които са действително насочени към наистина нуждаещите си, като месечните социални помощи, имат много по-голям ефект отколкото вдигането на добавка към пенсиите или подкрепа на децата и семействата”. 

“Винаги фокуса на политиката е в широките мерки - докато този тип програми, насочени към най-бедните, остават неглижирани” - обясни Петър Ганев. 

“Твърде много се фокусираме в подкрепата на групи на базата критерий различен от дохода. Месечните помощи са много ниски, тези които са насочени към хората с ниски доходи. Те са много малки и не могат да играят съществена роля”. 

“Ако се пренебрегват проблемите свързани с бедността и неравенството рискуваме те да сстанат толкова очевидни, че да съборят цялата ни макроикономическа политика” предупреди анализаторът. 

Неговият съвет е “да видим къде са проблемите - една част от тях са в ниското покритие на месечните социални помощи. Ако там се насочи повече ресурс - ефектът върху неравенството би бил доста по-голям”. 

Според Петър Ганев “остър недостиг има и в други социални услуги - хора с психически проблеми, с увреждания и т.н”. 

Решението на проблемите свързани със социалните услуги се крие и в действията на местно ниво. Петър Ганев сподели, че “в момента се изготвя националната карта на социалните услуги. В този смисъл е хубаво общините да бъдат активни и да разтягат това, което им е позволено по закон. Те трябва да се опитат да опишат нещата така, че да отговарят не потребностите им”. 

Още от категорията

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58

Преизчисление на пенсиите от догодина е по- удачният вариант

Дисбалансите на пенсиите в България се огромни и преизчисляване трябва да има, но не преди края на тази година, смята зам.- председателя на Икономическия и социален съвет Лидия Шулева. Като бивш икономически и социален министър тя коментира предложенията на служебния кабинети на политическите партии в новото НС. 2011  и 2012 година пенсиите въобще не..

обновено на 26.07.21 в 12:42

Интермодалността - цел на транспортните европроекти

В рамките на една година през Интермодален терминал Пловдив са превозени 25 000 ремаркета. Това е трикратно увеличаване спрямо прогнозите за превози от автомобилни тежкотоварни композиции към железопътен транспорт. Цанко Станчев , управител на терминала посочи резултатите:  „ Резултатите са доста добри, даже надминаха нашите очаквания...

публикувано на 26.07.21 в 11:51

За зловещото отношение към кучетата вина имаме всички

"Зловеща история, която е във фаза досъдебно производство“, нарече Мариана Неделева – администратор на  група „Зоодоброволците“ в мрежата, убийството на бездомни кучета в Смолянско. За скандалния случай бяха изпратени десетки сигнали.  По думите й, около 40 кучета, сред които бременни животни и майки, са били захвърлени по пътя към връх..

публикувано на 26.07.21 в 11:50

В България ваксинационната кампания е невидима

„Миналата седмица беше последната тиха седмица. Надявам се до края на лятото да се запази тази тенденция, но случаите вече започнаха да се увеличават“, каза проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той допълни, че наблюденията на Националния център по заразни и паразитни болести наблюдава и увеличение на броя..

публикувано на 26.07.21 в 11:40