Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стимулите ще променят целите и фокуса на ваксинирането

Адвокат Калина Михайлова
Снимка: Личен архив

Половината от българите не смятат да се ваксинират срещу коронавирус, сочат и последните социологически проучвания. 

И у нас, както в други страни, здравните власти обмислят да стимулират хората, за да си поставят те ваксини преди очакваната нова вълна на инфекцията през есента. 

Стимулите не са решение

Независимо дали има стимули или не, хората са на полюсни мнения и вече са взели своето решение. Стимулите не са решението, което води до оформяне на ясното съзнание на обществото дали да се ваксинира, или не.

Това заяви пред Радио Пловдив адвокат Калина Михайлова, експерт по медицинско право.

Факт е, че в различни страни са наложени различни стимули. Например, в САЩ всеки щат взема самостоятелно решение, в някои се дават по 100 долара, в други щати награждават ваксиниралите се. 

Законите във всяка страна са различни, отбеляза адвокат Михайлова. 

Паричното възнаграждение противоречи на доброволността на избора на ваксиниране

У нас стимулиране чрез парично възнаграждение противоречи на доброволния принцип на избор на ваксината. Фокусът се премества от избора да се ваксинираш или не върху евентуалната материална облага, коментира юристът. 

На обществото трябва максимално да се предостави възможност за информиран избор дали да се ваксинира, или не.

Неефективна информационна кампания у нас

Налице е ниска комуникация с обществото, липса на подходяща информация и недостоверна информация. 

Затова според Калина Михайлова, все още съществуват вярвания, че тези ваксини вкарват чипове, че с тях ще се промени ДНК-то на всеки един от нас. 

Обществото не е запознато със състава на ваксините и с последствията от това дали ще се ваксинираш, или не.

Фокусът не следва да бъде слаган върху материалното!

Въвеждането на финансов стимул ще промени целите и фокуса при вземането на решение за ваксиниране. 

То може да се окаже и неблагоприятно за някои хора. Има групи, които са противопоказни за ваксина от гледна точка на техния здравен статус. 

Ако човекът се води от финансов стимул, може да спести предоставянето на важна информация за своя здравен статус. Това може да доведе до необратими проблеми.

Златната среда

Не знам дали съществува. Вярвам във въведената доброволност на избора. 

Изборът за ваксиниране у нас все още е доброволен. А този избор трябва да е на база достоверна информация, категорична е адвокат Калина Михайлова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33