Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България плати цената за високия икономически растеж

Снимка: Юлия Лазарова

Реален ръст на икономиката от 4,4% се прогнозира в последния анализ на най-голямата търговска  банка в страната. Анализът е концентриран в икономиките на Централна и Източна Европа, а прогнозата ревизира предишна, която сочи 2,6 процента, което е почти двойно. 

Възстановяването на българската икономика през първото тримесечие протича много по-бързо от очакваното. Не смятахме, че можем да наблюдаваме това, а успоредно с иправянето на страната ни пред много тежка трета вълна на падемията от коронавирус. Ето, че това се случи и то е в основата на тази положителна прогноза,  коментира в следобедната програм "Ден след ден" на Радио Пловдив главният икономист на банката Кристофор Павлов. 

Икономката в момента притежава много значителна инерция и е достатъчен минимален растеж през второто тримесечие и още по-малък ръст през третото и нулев ръст през четъртото, за да се стигне до прогнозата за 4.4 процента, каза още Павлов. 

Темповете на икономическото възстановяване са за сметка на липсата на строги мерки за затваряне. От друга страна обаче имаме висока смъртност, сочи още анализът. 

България плати цената за тези високи темпове на икономически растеж през последното тримесечие на миналата и първото тримесечие на тази година. През този период българското правителство и правителствата на останалите страни решиха да държат икономиките си колкото се може по-отворени, за да се предпазят от голям спад на заетостта и работните места. В същото време обаче втората и третата вълбна доведоха до увеличаване на смъртността, отбеляза още икономистът.  

Прогнозите сочат, че оттук-нататък развитието ще бъде в права пропорционалст спрямо нивата на ваксиниране. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10