Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксини за родителите или децата си остават вкъщи

Децата на неваксинирани родители да не посещават детска ясла или градина, това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров при представянето на Националния план за справяне с пандемията при следваща вълна. По думите му  ни очаква още една вълна на коронавируса, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото.

Планът предвижда зониране според степените на заразяване на населението. Зоните са разделени на 4 групи- зелена, жълта, светло червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, процента на пробите и броя на заетите болнични легла. В тъмно червената зона, се предвижда мярката затваряне на детските градини и ясли. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран.

Според проведена журналистическа анкета сред родители в Пловдив, мярката би поставила много семейства в затруднено финансово положение. Много от тях споделят, че единият от родителите ще трябва да напусне работното си място, което драстично би намалило месечния им доход. Обучението и социализацията на децата също са застрашени.

Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация „Родители“, нарече мярката „дискриминативна“.

„Трябва да се мислят различни социални мерки, които да подкрепят всяко едно семейство в България, което поради някаква причина не може да изпрати детето си на детска градина. Една от темите, които никой не обсъжда са децата и тяхното благополучие и здраве. Има деца, за които е жизненоважно да посещават детска градина“, каза Алексиева.

Според лекарите, това е една позитивна мярка, която ще стопира разпространението на вируса.

„Аз бих подкрепила такава мярка, защото когато родителите са ваксинирани рискът те да заразят децата си намалява драстично, ако ги сравним с неваксинирани родители, от друга страна ако децата се заразят в детската градина вероятността да заразят ваксинираните си родители също е много малка“, каза д-р Христиана Бацелова.

Защитниците на права на потребителите също се обявиха „ЗА“ и нарекоха мярката “защита на обществен интерес”, коментира адвокат Димитър Деков.

„Това не е налагане на задължение, защото всяко задължение има санкция, като например парична глоба, ако не се ваксинират. Това по-скоро е като предпазване на другите хора, т.е защитата на общественото здраве като обществен интерес“, заяви Деков.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49