Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С вота за ИТН пловдивчани показаха, че са недоволни

Снимка: БГНЕС

"Последните ни резултатите твърдят, че 0.3% е преднината на ИТН пред ГЕРБ-СДС и аз мисля, че точно така ще завършат изборите" това заяви в интервю за Радио Пловдив Кънчо Стойчев, социлог, представител на Галъп Интернешънъл Болкан.

"В момента има да се преброяват 25 000 гласа, а голяма част от тези гласове са гласове от чужбина, които отиват при ИТН и ДБ". 

Анализаторът коментира, че очакванията за  ниска избирателна активност са били надскочени осезаемо" активността беше много по-ниска от прогнозите". 

Причините, според Стойчев, за това са три. 

"Едното е ограниченият купен вот -  анализът по секциите показва, че в секции с гласуващи 1000 души сега гласуват 100. Ясно е, че щом няма заплащане - не се гласува". 

"Другата причина е в летният туристическия сезон - хората след пандемията имат нужда от почивка и са силно изморени" 

"Третата причина е, че българският избирател реши, че задачата е свършена и ГЕРБ са отстранени, което премахна смисъла от това гласуване". 

Бъдещето на парламентарната действителност в страната според Стойчев води към редовно правителство "но то няма да е коалиционно, а на малцинството. То най-вероятно ще бъде излъчено от ИТН". 

Социлогът смята, че това ще се отрази позитивно на политическата обстановка. "Правителството на малцинството ще утвърди важната роля на парламента, тъй като там дискусиите ще бъдат оживени и ще има политически диалог, за да може то да съществува". 

"Не бих казал, че ако се сформира правителство на ИТН ДБ И ИСМВ, то ще бъде зависимо от ДПС или БСП. Тези две партии не изгарят от желание да отиват отново на избори и да катастрофират напълно. По-скоро виждам интерес у всички политически партии да се премине през период на редовно правителство. Колко ще продължи това - никой не знае, но вероятно няма да са 4 години. Това ще го видим когато се сформира парламента и кои са основните точки, които ще се дискутират 

Каквото и да се случи скоро ни очакват и нови избори - тези за президент. Напълно е възможно да са съчетани с избори и за парламент, но вероятността е по-малка". 

Според Стойчев резултатите на тези избори едва ли ще доведат до оставки на политически лидери. 

Анализаторът разчете победата на ИТН в град Пловдив, като проява на недоволство. "Пловдивчани, които дълги години са управлявани от една политическа сила, променят своя залог. Явно пловдивчани са недоволни от нещо - Пловдив се променя". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22