Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави отряза възможността за национален консенсус

| обновено на 12.07.21 в 16:31
Мира Радева
Снимка: БГНЕС

Социологът Мира Радев не вижда в изненада в изборния резултат. Според нея, колегите й  социолози, още преди месец са дали прогноза за патовата ситуация, която наблюдаваме в момента.

  За Радио Пловдив тя коментира нагласите на партиите и заявката на лидера на ИТН Слави Трифонов да състави самостоятелен кабинет.

„ИТН вероятно имат основание за гордост, но в същото време и те има за какво да съжаляват, или да премислят. Те тръгнаха към тези избори с едни очаквания - да повлекат политическото статукво, но това не се случи. ГЕРБ имат сериозна група поддръжници, както и другите партии. Това раздаване на картите – макар и второ, би трябвало да накара политиците да се замислят за търсене на пътища по между си, защото както е фрагментирано българското общество, така фрагментиран е  парламента и при един силно фрагментиран парламент е много трудно, да се изгради стабилен кабинет. Аз се страхувам, че ако новите политически партии не намерят  силите за търсене на  разговор, за уважение и компромиси, това ще върне ГЕРБ на власт, защото ако Бойко Борисов толкова години оставаше във властта, то беше заради това, че той е политикът, правил най-много компромиси, с най-голяма гъвкавост и отстъпчивост", коментира Радева.

По думите й в този смисъл, първата заявка на Слави Трифонов е по-скоро обезкуражаваща.

Тя допълни, че с изявлението си днес, той не просто е попарил останалите партии на протеста, а е отрязал възможността за търсене на национален консенсус, който не е само между партиите, а и между избирателите.

„Не може една политическа партия, каквато е ИТН, да се държи като че ли само техните избиратели съществуват. Аз харесвам биографиите на предложните хора. Николай Василев е истински дипломат и много добър за министър-председател и на базата на опита, който има. Но не може така силово да бъдат налагани тези хора. Това е поведение от типа, ще го кажа, селско  поведение в най-лошия смисъл на думата. Това е поведение от типа - сам съм други няма. Никой не ме интересува. Съжалявам, но цивилизования подход означава, да се  зачита мнението на всеки един –отново казвам гражданин, не партия. Същото, за жалост, видяхме и при изказването на  Нинова – втърдяване. Изключително нелепо поведение за политици“,  казва социологът и допълва, че силовият подход е най-малко подходящ при подобно разделение на обществото.

Според Радева възможностите са две - или нов разпад и нови избори, което ужасно ще разочарова хората.

„Другият вариант е всички да се обединят срещу Слави Трифонов, което може би ще го издигне за момент, но не знам каква политическа перспектива ще му даде занапред“, заключи анализаторът.

Цялото интервю с Мира Радева може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59