Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави отряза възможността за национален консенсус

| обновено на 12.07.21 в 16:31
Мира Радева
Снимка: БГНЕС

Социологът Мира Радев не вижда в изненада в изборния резултат. Според нея, колегите й  социолози, още преди месец са дали прогноза за патовата ситуация, която наблюдаваме в момента.

  За Радио Пловдив тя коментира нагласите на партиите и заявката на лидера на ИТН Слави Трифонов да състави самостоятелен кабинет.

„ИТН вероятно имат основание за гордост, но в същото време и те има за какво да съжаляват, или да премислят. Те тръгнаха към тези избори с едни очаквания - да повлекат политическото статукво, но това не се случи. ГЕРБ имат сериозна група поддръжници, както и другите партии. Това раздаване на картите – макар и второ, би трябвало да накара политиците да се замислят за търсене на пътища по между си, защото както е фрагментирано българското общество, така фрагментиран е  парламента и при един силно фрагментиран парламент е много трудно, да се изгради стабилен кабинет. Аз се страхувам, че ако новите политически партии не намерят  силите за търсене на  разговор, за уважение и компромиси, това ще върне ГЕРБ на власт, защото ако Бойко Борисов толкова години оставаше във властта, то беше заради това, че той е политикът, правил най-много компромиси, с най-голяма гъвкавост и отстъпчивост", коментира Радева.

По думите й в този смисъл, първата заявка на Слави Трифонов е по-скоро обезкуражаваща.

Тя допълни, че с изявлението си днес, той не просто е попарил останалите партии на протеста, а е отрязал възможността за търсене на национален консенсус, който не е само между партиите, а и между избирателите.

„Не може една политическа партия, каквато е ИТН, да се държи като че ли само техните избиратели съществуват. Аз харесвам биографиите на предложните хора. Николай Василев е истински дипломат и много добър за министър-председател и на базата на опита, който има. Но не може така силово да бъдат налагани тези хора. Това е поведение от типа, ще го кажа, селско  поведение в най-лошия смисъл на думата. Това е поведение от типа - сам съм други няма. Никой не ме интересува. Съжалявам, но цивилизования подход означава, да се  зачита мнението на всеки един –отново казвам гражданин, не партия. Същото, за жалост, видяхме и при изказването на  Нинова – втърдяване. Изключително нелепо поведение за политици“,  казва социологът и допълва, че силовият подход е най-малко подходящ при подобно разделение на обществото.

Според Радева възможностите са две - или нов разпад и нови избори, което ужасно ще разочарова хората.

„Другият вариант е всички да се обединят срещу Слави Трифонов, което може би ще го издигне за момент, но не знам каква политическа перспектива ще му даде занапред“, заключи анализаторът.

Цялото интервю с Мира Радева може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49