Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-разочаровани от нови избори ще са гласувалите за ИТН

Георги Карасимеонов
Снимка: БГНЕС

“Парламентарната демокрация има определени принципи и начини на осъществяване. Има традиция от над 200-300 години дори. И не може това, което прави в момента Слави Трифонов, да се приеме за част от тази история или начин на правене на политика” това заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Георги Карасименов, политолог и бивш ръководител катедра “Политология” в Софийския университет.

“Виждате как говори шефа на парламентарната им група Тошко Йорданов. С един назидателен,диктуван единствено от техните интереси език - ние ще ви представим един състав, една програма въпреки, че сме само 65 депутата” така коментира Карасимеонов пресконференцията дадена от ИТН и Николай Василев днес. 

Според него ИТН “трябваше да имат пълно мнозинство, за да могат да говорят по този начин, но в момента, в който те нямат това мнозинство, започват да прикриват този антисистементе подход с това, че поемат отговорност”. Професорът добави, че едно управление трябва да има определена подкрепа, за да приема отговорност.

“Така че аз смятам, че това е един деструктивен подход не само към нашия парламентаризъм, а изобщо към парламентарна практика”. 

Проф. Карасимеонов отказа да направи прогноза как ще се развие политическата ситуация и какъв ще е следващия ход на ИТН. “Наистина не мога да ви кажа. Толкова е непредвидима тази партия, толкова е скрита от очите на обществеността. Тази пресконференция беше някакво изключение, а това трябва да е типичен начин за комуникация с хората”.

Според политолога служебното правителство да стане редовно е възможно да бъде предложено от носителя на третия мандат. “Ако тук се провали гласуването на правителството предложено от партията на Трифонов, ГЕРБ ще върнат мандата си и тогава би могло да се помисли евентуално ДБ, БСП и другите партии да предложат някакъв експертен вариант, в който да се включат министрите от служебното правителство. Но колко е реалистичен да мине, не е ясно. Тогава ще оставят Слави Трифонов в една особена ситуация, като той ще трябва да реши дали да има предсрочни избори или не. 

“Не съм съгласен, че многото избори са нещо нормално” каза още Георги Карасимеонов, коментирайки възможността за несъставяне на работещ кабинет. 

“Това е по-скоро изключение , един мандат е 4 години, това е най-нормалното - да се изкарат едни 4 години, в които да има време парламента да се конституира, да се изготви програма и да се изготви правителство. Всичко друго е извънредно. Безспорно хората ще бъдат много разочаровани, ако сега пак пропадне създаването на правителство. Най-вече гласоподавателите на Слави Трифонов ще бъдат разочаровани. Тук ИТН смятам, че ще торпилират парламентарния процес. Ако се отиде на трети избори цялата вина ще поеме Слави Трифонов - най-малко и журналисти и обществено мнение и партии ще хвърлят по него. Начинът, по който той подхожда е деструктивен. ” беше категоричен политологът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23