Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-разочаровани от нови избори ще са гласувалите за ИТН

Георги Карасимеонов
Снимка: БГНЕС

“Парламентарната демокрация има определени принципи и начини на осъществяване. Има традиция от над 200-300 години дори. И не може това, което прави в момента Слави Трифонов, да се приеме за част от тази история или начин на правене на политика” това заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Георги Карасименов, политолог и бивш ръководител катедра “Политология” в Софийския университет.

“Виждате как говори шефа на парламентарната им група Тошко Йорданов. С един назидателен,диктуван единствено от техните интереси език - ние ще ви представим един състав, една програма въпреки, че сме само 65 депутата” така коментира Карасимеонов пресконференцията дадена от ИТН и Николай Василев днес. 

Според него ИТН “трябваше да имат пълно мнозинство, за да могат да говорят по този начин, но в момента, в който те нямат това мнозинство, започват да прикриват този антисистементе подход с това, че поемат отговорност”. Професорът добави, че едно управление трябва да има определена подкрепа, за да приема отговорност.

“Така че аз смятам, че това е един деструктивен подход не само към нашия парламентаризъм, а изобщо към парламентарна практика”. 

Проф. Карасимеонов отказа да направи прогноза как ще се развие политическата ситуация и какъв ще е следващия ход на ИТН. “Наистина не мога да ви кажа. Толкова е непредвидима тази партия, толкова е скрита от очите на обществеността. Тази пресконференция беше някакво изключение, а това трябва да е типичен начин за комуникация с хората”.

Според политолога служебното правителство да стане редовно е възможно да бъде предложено от носителя на третия мандат. “Ако тук се провали гласуването на правителството предложено от партията на Трифонов, ГЕРБ ще върнат мандата си и тогава би могло да се помисли евентуално ДБ, БСП и другите партии да предложат някакъв експертен вариант, в който да се включат министрите от служебното правителство. Но колко е реалистичен да мине, не е ясно. Тогава ще оставят Слави Трифонов в една особена ситуация, като той ще трябва да реши дали да има предсрочни избори или не. 

“Не съм съгласен, че многото избори са нещо нормално” каза още Георги Карасимеонов, коментирайки възможността за несъставяне на работещ кабинет. 

“Това е по-скоро изключение , един мандат е 4 години, това е най-нормалното - да се изкарат едни 4 години, в които да има време парламента да се конституира, да се изготви програма и да се изготви правителство. Всичко друго е извънредно. Безспорно хората ще бъдат много разочаровани, ако сега пак пропадне създаването на правителство. Най-вече гласоподавателите на Слави Трифонов ще бъдат разочаровани. Тук ИТН смятам, че ще торпилират парламентарния процес. Ако се отиде на трети избори цялата вина ще поеме Слави Трифонов - най-малко и журналисти и обществено мнение и партии ще хвърлят по него. Начинът, по който той подхожда е деструктивен. ” беше категоричен политологът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Сайт за Родопите открива планината за туристите

Родопи травъл е нов електронен портал, който подробно информира за планината и местата в нея. За проекта, в програма "Точно днес" разговаряме с Фатме Молла Ахмед, която заедно със семейството й създават сайта за популяризиране на туризма в Родопите. Амбицията на местния уебсайт за пътуване е да включи всичко - от еко пътеки, пещери до места за..

публикувано на 15.08.24 в 07:01

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32