Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС може да изиска обяснения от главния прокурор

“Не бях много изненадан от това действие на служебния правосъден министър” така коментира адв. Велислав Величков, председател на гражданска инициатива “Правосъдие за всеки”, предложението на министъра на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

В интервю за Радио Пловдив адв. Величков сподели, че министър Стоилов е доказал, че се запознава детайлно с работата на Висшия съдебен съвет, като “на няколко пъти, при проверката на дейността на специализираните съдилища, постави въпроса и за някои действия на прокуратурата, които очевидно влизат в разрез със закона”. 

“Предложението на служебният министър е мотивирано с  член от Конституцията, който касае тежки процесуални нарушения  от страна на главния прокурор и уронване на престижа на съдебната власт”. 

Велислав Величков продължи с това, че правосъдният министър не се спира върху данни за извършено престъпление, а върху тежките дисциплинарни постъпки - нарушаване презумпцията за невиновност, заемане на политически позиции от страна на висш магистрат, както и че главния прокурор не спазва принципа за разделение на властите, нещо което главния прокурор е изпълнил със съдържание в последната година и половина”. 

“Ако ние имаме ВСС, който изпълнява отговорно своите задължения, той трябва да приеме изключително сериозно този доклад”, смята Величков. 

“Подобен случай не сме имали в нашата история в последните 20 г.” 

“Във ВСС половината състав е базиран на парламентарната квота, квота, която представлява българския народ. Тези 11 човека са длъжни при доклад, пристигнал от изпълнителната власт, да го разгледат щателно”, уточни адвокат Величков. 

В мотивите на служебния правосъден министър един от основните сигнали е, че главният прокурор е влязъл в директен конфликт с президента, уточни Величков. 

Друг от сигналите е, че “Полицейското насилие на протестите през миналата година беше напълно пропуснато и от прокуратурата не предприеха никакви действия за санкциониране на служителите на МВР, чиито актове бяха отменени от съда”. 

Председателят на Инициатива “Правосъдие за всеки” сподели и за техните действия спрямо главния прокурор. “Ние първи сезирахме ВСС заедно със “Съюза на съдиите” за публичното разгласяване на специални разузнавателни средства от страна на прокуратурата. ВСС каза, че само е отчел постъпилите сигнали, но няма да се произнася по тях”. 

Евентуалния развой на процедурата в следствие на предложението адв. Величков коментира така “ВСС може да отклони предложението на правосъдния министър, на второ място може да образува комисия, може да прати данните към инспектората на ВСС. Друго право на ВСС е да изиска обяснение от главния прокурор - след това може да се започне процедура”.

Според адв. Величков бетонираното статукво във ВСС ще доведе процедурата до предизвестен край.“Очаквам предложението на правосъдния министър за предсрочното освобождаване на главния прокурор да не бъде прието”. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46