Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В нереформирана здравна система негативите са за всички

| обновено на 19.07.21 в 17:28
Проблемите, които изтъкват както здравния министър, така и лекарите от Пирогов са системни , а негативите са за всички, коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. 

"Излишно е да се вглеждаме в конкретния казус, защото и двете страни непрекъснато изтъкват аргументи в полза на едната или другата, а  така или иначе санкциите, които са наложени на Пирогов вероятно ще бъдат обект на съдебни дела и конкретният спор ще се реши  в съда. Но в хода на тази дискусия, която се разрази, отново излязоха на повърхността проблеми, които съществуват от много време и които не са свързани нито с някой конкретен ръководител на лечебно заведение, нито с някакви "гнили ябълки" , защото, ако беше така с няколко уволнения в здравеопазването отдавна щяхме да сме решили много въпроси. Не това е решението на въпроса, тъй като проблемите които изтъкват и здравният  министър, и работещите в Пирогов са  от много години. Те са системни проблеми  и се отразяват на лекарите, на пациентите и на мениджърите на лечебните заведения, защото в такава нереформирана  система в крайна сметка негативите са за всички", коментира адвокат Шаркова.

По думите и от години извънболничната помощ се неглижира и се свежда до някакви диспечерски функции на общопрактикуващите лекари, което не е правилно, така е и с специализираната помощ, което  също не е правилно. Според нея доболничната система трябва да е входната врата за болниците. 

Според нея неглижирането и отказът да се предприемат радикални мерки и реформи за подкрепа на извънболничната помощ, доведе до това, че пациентите основно  търсят медицинска помощ в болниците, а клиничните пътеки не са направени за амбулаторни състояния. 

Като пример адвокат Шаркова  посочи нуждата на даден болен да си направи  ЯРМ. В извънболничната помощ, да се направи е много трудно за болния, защото струва много пари и защото НЗОК го отпуска трудно и се чака. Тогава пациентът стига до  болницата, където му се прави изследването по клинична пътека.

" В никакъв случаи не оправдавам това. Обяснявам всъщност тези недъзите до какво водят. Тези недъзи водят до това, че самите ние като пациенти много често участваме в подобни неприемливи и неправилни действия. Но и в двата случая и лекарят и пациентът правят това в полза на пациента. До колко е редно това е  друг въпрос, допълни адвокат Шаркова.

Според нея е важно да се измести центъра на тежестта и дискусията да е за това какво трябва да се промени в системата.

 "С персонални промени не може да се разреши този генерален проблем, който съществува повече от десетилетия и се отразява на всички. Аз не съм сигурна, че има някой, който да изрази удовлетворение от работата си в самата здравна система. Пациентите получават качествена медицинска помощ, в повечето случаи, въпреки тази система, а не благодарение на нея, коментира още юристът.

Интервю с адвокат Мария Шаркова може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

публикувано на 26.06.24 в 10:22
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Пловдивска митрополия е домакин на семинар "Социална свързаност и подкрепа"

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 09:50

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49