Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без донорство на гласове от БСП правителство няма да има

| обновено на 21.07.21 в 16:31

“Залогът е служебен или редовен кабинет, както и дали ще има нови предсрочни избори или партиите на протеста ще успеят да сглобят мнозинство с гласовете на БСП. Ако целите им са краткосрочни, то е много по-вероятно да отидем към трети избори” това каза в програма “Точно днес” на Радио Пловдив политологът Георги Киряков. 

Според него има индикации и от страна на ИТН, а и от другите партии, за възможно съставяне на управленско мнозинство. “Трудно биха се съгласили другите партии от протеста да участват в коалиционно управление с БСП, така че те  могат да са само донор на гласове”.

Промянат в позициите на ИТН относно разговорите с други партии за формиране на правителство Киряков коментира с това, че “едва ли ИТН са се трогнали от призивите на другите партии, вероятно те са се трогнали от обществена реакция, реакцията на хората. Вчерашното поведение е в отговор на острата реакция на обществото”. 

Прогнозата на политолога сочи, че “при следващи избори, които са предсрочни, ИТН ще се окажат втора политическа сила. ГЕРБ отново ще са първи и няма да могат да бъдат детронирани, каквато е целта на партиите на протеста”. 

Според Георги Киряков правителство е възможно “Ако първият приоритет е “изчегъртването” на Борисов, а другият е реформата в съдебната система и отстраняването на Гешев от съдебната система. Ако БСП се възпротивят на тези идеи - то няма да има дълъг живот този парламент. Ако партиите успеят да се договорят над тези приоритети, то е възможно да станем свидетели на относително стабилно правителство.” 

Позицията на ДПС също може да е решаваща според политолога. “Възможно е и ДПС да се разграничат от Бойко Борисов и да се окажат в управлението, само за да стигнат до властови ресурси. Знаем, че ДПС може да се коалира и да отказва коалиция с всеки един от играчите на политическия терен”. 

“Ако Демократична България успеят да договорят мнозинство покрай политическите си цели - те вероятно ще имат по-добър резултат на следващите избори. Те дадоха ясна заявка, че ако ИТН искат коалиция между трите партии и БСП, то ще трябва да отстъпят една от важните позиции, каквато е председател на парламента” смята политологът. 

Още от категорията

Без училище не можем, това показа кризисното образование

Тезата е на проф. Галин Цоков , който ръководи катедрата "Педагогика и управление на образованието" в ПУ "Паисий Хилендарски". Той коментира анализа на МОН за ефекта на дистанционното образование върху учениците , учителите и върху цялата система.  Проф. Цоков изтъкна, че изпитанието Ковид се е превърнало в предизвикателство, което има своите..

публикувано на 28.07.21 в 09:30

Популизмът не трябва да пречи на разума, когато говорим за пенсии

Има политическа воля да се  работи за повишаване на доходите  и на работещите, и на пенсионерите в това НС. Но фиксацията на народните представители върху преизчисляването на пенсиите не е еднозначна и трябва да се прави внимателно, каза в предаването "Точно днес" депутатът от ДПС Хасан Адемов. Най- важното в пенсионното осигуряване е да има по-..

публикувано на 28.07.21 в 09:20

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54