Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отстраняването на Гешев ще прекрати срива на държавността

След продължилата ескалация на напрежението в Прокуратурата от Пленума на ВСС се очаква да излезе с позиция за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Безпрецедентния за българската правосъдна система казус провокира въпроси за очакваната развръзка и нагласите на гилдията за решение. 

В коментар за програма "Точно днес" адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциация „Европейска интеграция и права на човека“, обясни, че тази процедура е записана в Закона за съдебната власт, че  правосъдният министър има право да внесе такова предложение.

"Да, формално това е безпрецедентно, но е такова, защото досега главните прокурори, особено последните мандати - визирам г-н Цацаров, г-н Гешев, те са инсталирани там от същото задкулисно лоби, което съсипваше живота ни през последните десетина години, което ни направи по-бедни, по-болни, по-нещастни, защото корупцията, в името на която съществува това клептократско управление, води не само до морален срив, но то прави хората по-бедни и по-нещастни. Така че крайно време беше и това стана, именно в резултат на промените, които проветриха политическата и социална атмосфера в България от миналото лято насам," каза Екимджиев. 

Според него това са хора, неподходящи за местата, които заемат. Той визира Сотир Цацаров и Иван Гешев. По думите му обаче вече се вижда светлина в тунела.

"Най-после да бъде прекратен този срив на държавността. Защото знаете ли, може много да говорим за юридическата форма на процедурите, но това, което правеше Гешев. Той торпилираше самата идея за държавност, защото делегитимираше с действията си и с престъпленията, които вършеше пред очите на всички ни - разгласяването на данни от СРС, системното нарушаване на презумпцията за невиновност. Той не само показваше юридическата си несъстоятелност и невежество, но и прокуратурата като институция. Защото държавната принуда, философски и етично погледнато, е мислима и допустима само заради това, че  съществува презумпция, че тя се осъществява от добрите в името на доброто и справедливото. А хората, виждайки сега какво прави Гешев, виждайки как не разследва Борисов, как не разследва колегите си бандити в сагата с "Осемте джуджета", хората изпадат в една ценността дезориентация и си задават въпроса - кои са добрите и кои са лошите. Не трябва ли добрите, които намятат тези пурпурни и черни тоги и се правят на съдии и прокурори, да съдят и да наказват лошите - бандитите. А в случая, едни бандити съдят други само защото са си присвоили правото да обвиняват от името на суверена, от наше име. Тоест това смесване, ми то ще стигнем дотам в един момент - хората да не признават обвинителните актовете на Прокуратурата, защото начело на Прокуратурата стои бандит. Това е срива в държавността", коментира адвокатът.

 Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.Още от категорията

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58

Преизчисление на пенсиите от догодина е по- удачният вариант

Дисбалансите на пенсиите в България се огромни и преизчисляване трябва да има, но не преди края на тази година, смята зам.- председателя на Икономическия и социален съвет Лидия Шулева. Като бивш икономически и социален министър тя коментира предложенията на служебния кабинети на политическите партии в новото НС. 2011  и 2012 година пенсиите въобще не..

обновено на 26.07.21 в 12:42

Интермодалността - цел на транспортните европроекти

В рамките на една година през Интермодален терминал Пловдив са превозени 25 000 ремаркета. Това е трикратно увеличаване спрямо прогнозите за превози от автомобилни тежкотоварни композиции към железопътен транспорт. Цанко Станчев , управител на терминала посочи резултатите:  „ Резултатите са доста добри, даже надминаха нашите очаквания...

публикувано на 26.07.21 в 11:51

За зловещото отношение към кучетата вина имаме всички

"Зловеща история, която е във фаза досъдебно производство“, нарече Мариана Неделева – администратор на  група „Зоодоброволците“ в мрежата, убийството на бездомни кучета в Смолянско. За скандалния случай бяха изпратени десетки сигнали.  По думите й, около 40 кучета, сред които бременни животни и майки, са били захвърлени по пътя към връх..

публикувано на 26.07.21 в 11:50

В България ваксинационната кампания е невидима

„Миналата седмица беше последната тиха седмица. Надявам се до края на лятото да се запази тази тенденция, но случаите вече започнаха да се увеличават“, каза проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той допълни, че наблюденията на Националния център по заразни и паразитни болести наблюдава и увеличение на броя..

публикувано на 26.07.21 в 11:40