Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преизчисление на пенсиите от догодина е по- удачният вариант

| обновено на 26.07.21 в 12:42

Дисбалансите на пенсиите в България се огромни и преизчисляване трябва да има, но не преди края на тази година, смята зам.- председателя на Икономическия и социален съвет Лидия Шулева. Като бивш икономически и социален министър тя коментира предложенията на служебния кабинети на политическите партии в новото НС.

2011  и 2012 година пенсиите въобще не бяха пеизчислявани. Последното преизичсление от на база на осигурителния доход от 2009 година. Резултатът е, че по- рано пенсиониралите се хора сериозно изостанаха в дохода си, анализира експертът.

По нейно мнение добавката от 50  лева за всеки, макар и дадена популистки, не може да се отнеме и би било удачно да се запази до края на годината, защото това, което се предалага от служебния кабинет на практика го замества. А преизчеслиението да се вземе на база от 2015- та или 2016- та, а за останалите години - в рамките на две или три години. 

"По този начин ще се получи пълно преизчисление  спрямо осигурителния доход, наваксване на изоставането на старите пенсии съм новотпуснатите и ще се компенсират големите диспропорции, особено в средните нива на пенсиите". 

Ако базата е 2020, това ще е голям шок за осигурителната система, каза Шулева. 

Лидия Шулева сподели, че приветства предложението за допълнителната социална помощ за хората, които са под прага на бедност. 

Бившият вицепремиер в праветелството на НДСВ коментира политическите преговори за съставяне на правителство и оттеглената кандидатурана Николай Василев за премиер. Той има доста добър опит в управлението и в политиката, но бих подкрепила политиката, която той представи, призна Шулева. Намираме се в ситуация на пандемия и видими негативни ефекти на една завладяна държава, в която са необходими сериозни реформи. Предложенията, които Василев изложи, са действия за едни по- спокойни времена, каза тя.

"В този смисъл ИТН постъпиха правилно, след кото пръво посътипиха неправилно".

Цялото интервю с Лидия Шулева е в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Цветана Манева в "Добро утро, ден!"

„Любовта за мен е всичко . Създателят – това му е била висшата мисъл, и най-голямото изпитание, което ни е пуснал. Затова сме на земята, за да се обичаме. И когато ние не го правим, когато не ни се случва, тогава стават много ужасни неща. Това е най-големият ни урок. Още от малки трябва да учим децата да обичат“, това казва известната..

обновено на 25.09.21 в 08:11

Полиция тръгна като гарант на преброяването в Столипиново

3,13 % от населението са се преброили до този момент онлайн в най-многобройния етнически квартал у нас Столипиново в Пловдив. Това съобщиха за Радио Пловдив от Териториално Статистическо бюро Юг.  Според директора му Кристина Захариева, все още няма обобщена информация за преброените наживо местни жители, но в сравнение общо с Пловдив, където..

публикувано на 24.09.21 в 15:53

Само две училища в Пловдив остават без спортни салони

От общо осем училища без физкултурни салони в Пловдив, само две остават без строежи. Това са Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Основно училище „Васил Петлошков“ в район Западен. По програма на Министерството на младежта и спорта -  във фаза строеж са салоните в  4 училища , като остават уточняващи детайли за проектите на други две..

публикувано на 24.09.21 в 15:39

ЕС да спре търговията с въглеродни емисии

Според  Ситибанк студена зима може да вдигне цените на втечнения природен газ до умопомрачителните 100 долара за  милион британски термални единици. Това е около пет пъти повече от сегашните рекордни цени в Европа и Азия. Потенциалните последствия се простират от тотален икономически срив в Европа до войни в различни мащаби. "Това е апокалиптична..

публикувано на 24.09.21 в 15:38

99,9 % от превозвачите са против национален протест

Автобусни и таксиметрови превозвачи обявиха, че готвят протест на 28 септември с настояване за държавна подкрепа. За 2 часа щ е бъдат преустановени превозите в София, Пловдив, Варна и други големи градове в страната.  По този повод искам да ви кажа, че това са субективни излияния на хора, които не смятаме, че са истински превозвачи, а използват..

публикувано на 24.09.21 в 14:33