Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г.

При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се преместват другаде". На форум в Пловдив, на който пристваха представители на научните среди и бизнеса, комисар Габриел раззясни как ще действа новият механизъм.

"За първи път ЕС не инвестира в проекти, а инвестира в компании"

Първият инстриумент, наречен "изследвач" финансира от идеята да продукта, а т.нар "акселератор" цели продуктът да съдаващ паза 70% от 10-те милиарда е за малки и средни предприятия.

Българският бизнес има нужда от този подход при финансирането. Компании в Тракия икономическа зона разработват и сега иновационни производства, които имат потенциал да са пионери в цяла Европа, казва Катя Стайкова - изпълнителен директор на ТИЗ. 

Презентирайки дейността на Съвета по иновации,  Мария Габриел слага акцент върху новата форма за кандидстване, по думите й - доста по- облекчена. 

" Европейският иновационен съвет приема проекти по всяко едно време. В рамките на две седмици трябва де се получи отговор има ли перспектива. Ако има нужда, следващите 4 до 8 седмици с екипа се сяда и се работи за финансиране за следващ етап."

В средите на бизнеса обаче има и скептични реакции и то точно заради по- тежката евробюрокрация. Петър Петров управлява фирма с производство, което би отговаряло на профила за финансиране. Последната разработка е на електрически товарни машини, напълно в духа на зелената сделка, но според него директното общуване няма да е лесно. Според Петров малко български фирми ще получат достъп до тези пари.

В задочен отговор Мария Габриел казва, че този проблем вече е във фокус и нейната амбиция е ЕС да стане по - бърз, защото това е една от пистите, по които трябва да изпревари конкурентите си отвъд окена.

Репортажът можете да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Президентът е бонус за Петков и Василев, но те за него - не

Социологът Татяна Буруджиева определи, че е трудно да се прогнозира откъде ще дойдат гласоподавателите на на проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. "За една година четири избора са отегчително занимание за избирателите, а и нямаше стимул от парламента, койта да накара хората да гласуват. В този симисъл на новия проект  ще му..

публикувано на 17.09.21 в 11:15

Вината за авиоинцидентите е на земята, тя е на политиците

Това каза в предаването "Точно днес" генералът от резерва Спас Спасов, който е председател на фондация "Български ВВС. Той коментира новината, че записът от черната кутия на падналия край Шабла Миг-29 потвърждава версията на разследването у нас. Според него изненада няма. Очаквано се е потвърдило заключението за "загуба на ориентация" от страна на..

публикувано на 17.09.21 в 10:47

Рестартирай Европа: Пандемията промени начина на образование

Разпространението на коронавируса и неизбежните органичения създадоха нов вид социално общуване и станаха причина за значителни промени в начина на обучение. Това доведе и до нови изисквания към решилите  да тръгнат по пътя на науката успоредно с четвърта пандемична вълна.  В годишната си реч  пред Европарламента председателят на..

публикувано на 17.09.21 в 10:05
Лъчезар Томов

Вирусът е като машина, която не може да се умори

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив.  Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден. “Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново..

публикувано на 16.09.21 в 15:44

Можем да очакваме странни резултати от изборите 2 в 1

„46-то НС функционираше, за да удовлетвори емоционалните щения на десетина партийни лидери и няколко депутати около тях. Не биваше да имаме никакви очаквания от него“, това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той припомни, че зад гласовете на партиите стоят..

публикувано на 16.09.21 в 11:30