Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без училище не можем, това показа кризисното образование

Тезата е на проф. Галин Цоков, който ръководи катедрата "Педагогика и управление на образованието" в ПУ "Паисий Хилендарски". Той коментира анализа на МОН за ефекта на дистанционното образование върху учениците, учителите и върху цялата система. 

Проф. Цоков изтъкна, че изпитанието Ковид се е превърнало в предизвикателство, което има своите успехи. Те трябва да се развиват. В същото време изтъкна, че кризисното образование е показало колко важна е институцията училище, въпреки че образованието ще става все по - хибридно. Основният елемент е свързан с дистанционно обучение в електронна среда, които ще се развиват в образователната система.

Професорът подкрепи идеята училищата да са последните, които ще затворят при евентуална четвърта вълна на епидемията, особено това се отнася за началните класове, защото при тях има най-сериозни проблеми за задължане на внимание в електронна среда. 

Ученият отбеляза, че резултатите от изпитите в повечето училища не са показали сериозен спад на знания. 

"Друго положително в анализа е, че започна да се развива доверието между родители и учители, между училище и семейство, защото родителите на децата в начален етап станаха съучители",  каза проф. Цоков. Той посочи, че е важно да се анализират данните от изминалата година, за да се посочат добрите практики в българските училища и да се мултиплицират.

"Сега е важно да има предварително очертани прагове, при които да затварят училищата, и да минават на ротационно обучение, ако пандемията се развие по-сериозно", заключи проф. Галин Цоков. 

Още от категорията

Президентът е бонус за Петков и Василев, но те за него - не

Социологът Татяна Буруджиева определи, че е трудно да се прогнозира откъде ще дойдат гласоподавателите на на проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. "За една година четири избора са отегчително занимание за избирателите, а и нямаше стимул от парламента, койта да накара хората да гласуват. В този симисъл на новия проект  ще му..

публикувано на 17.09.21 в 11:15

Вината за авиоинцидентите е на земята, тя е на политиците

Това каза в предаването "Точно днес" генералът от резерва Спас Спасов, който е председател на фондация "Български ВВС. Той коментира новината, че записът от черната кутия на падналия край Шабла Миг-29 потвърждава версията на разследването у нас. Според него изненада няма. Очаквано се е потвърдило заключението за "загуба на ориентация" от страна на..

публикувано на 17.09.21 в 10:47

Рестартирай Европа: Пандемията промени начина на образование

Разпространението на коронавируса и неизбежните органичения създадоха нов вид социално общуване и станаха причина за значителни промени в начина на обучение. Това доведе и до нови изисквания към решилите  да тръгнат по пътя на науката успоредно с четвърта пандемична вълна.  В годишната си реч  пред Европарламента председателят на Европейската..

публикувано на 17.09.21 в 10:05
Лъчезар Томов

Вирусът е като машина, която не може да се умори

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив.  Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден. “Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново..

публикувано на 16.09.21 в 15:44

Можем да очакваме странни резултати от изборите 2 в 1

„46-то НС функционираше, за да удовлетвори емоционалните щения на десетина партийни лидери и няколко депутати около тях. Не биваше да имаме никакви очаквания от него“, това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той припомни, че зад гласовете на партиите стоят..

публикувано на 16.09.21 в 11:30