Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нужни са ни много дълбоки реформи в прокуратурата

| обновено на 29.07.21 в 10:36
Снимка: БГНЕС

Оставката на главния прокурор Иван Гешев и скандалите с подслушванията, увеличения бюджет за сигурност, нерегламентираното изнасяне на информация. Събеседник експертът по национална сигурност Николай Марков.

Според него не може да има скандал, защото той би изиграл лоша роля за Гешев. "Самият той е предпазлив, и не би влязал в подобен сценарий", смята Николай Марков. По думите му депутите трябва много да внимават, защото главният прокурор придоби опит през годините, още и от времето на специализирината прокуратура. 

"Не мисля, че ще стигне до някакви съществени промени в тази посока", прогнозира Марков. 

Той каза още: "Със сега действащото законодателство и Конституцията с израза "разследване на главния прокурор" трябва да се внимава. Не е възможно в неговия автентичен вид да се проведе такова. Смятам, че това е т.нар. "разклащане на зъба", но "изваждането на зъба" и истинската операция трябва да се случи по-нататък. Не мисля, че може да се очаква от НС и комисиите в него - да се постигнат резултат сега, но могат да бъдат помощно средство, той да се случи след време."

Реформите в прокуратурата: "Говорим за промяна на системата и философията на прокуратурата, и на мястото й въобще в процеса. Защитата на закона е най - съществената част от всичко, ние като общество не мърдаме напред, не получаваме съдебна справедливост, защото прокуратурата се явява дясна ръка на изпълнителната власт, на политиката й."

"Това е големият пробем и сяматам, че реформите трябва да са по-дълбоки,  и те следва да се направят от конституционалисти, хора с голяма обществена тежест", допълни още Марков.

Още от категорията

Президентът е бонус за Петков и Василев, но те за него - не

Социологът Татяна Буруджиева определи, че е трудно да се прогнозира откъде ще дойдат гласоподавателите на на проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. "За една година четири избора са отегчително занимание за избирателите, а и нямаше стимул от парламента, койта да накара хората да гласуват. В този симисъл на новия проект  ще му..

публикувано на 17.09.21 в 11:15

Вината за авиоинцидентите е на земята, тя е на политиците

Това каза в предаването "Точно днес" генералът от резерва Спас Спасов, който е председател на фондация "Български ВВС. Той коментира новината, че записът от черната кутия на падналия край Шабла Миг-29 потвърждава версията на разследването у нас. Според него изненада няма. Очаквано се е потвърдило заключението за "загуба на ориентация" от страна на..

публикувано на 17.09.21 в 10:47

Рестартирай Европа: Пандемията промени начина на образование

Разпространението на коронавируса и неизбежните органичения създадоха нов вид социално общуване и станаха причина за значителни промени в начина на обучение. Това доведе и до нови изисквания към решилите  да тръгнат по пътя на науката успоредно с четвърта пандемична вълна.  В годишната си реч  пред Европарламента председателят на..

публикувано на 17.09.21 в 10:05
Лъчезар Томов

Вирусът е като машина, която не може да се умори

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив.  Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден. “Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново..

публикувано на 16.09.21 в 15:44

Можем да очакваме странни резултати от изборите 2 в 1

„46-то НС функционираше, за да удовлетвори емоционалните щения на десетина партийни лидери и няколко депутати около тях. Не биваше да имаме никакви очаквания от него“, това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той припомни, че зад гласовете на партиите стоят..

публикувано на 16.09.21 в 11:30