Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Вкусът на лятото" с диригента Кръстин Настев

| обновено на 29.07.21 в 15:43


През летните месеци ви срещаме с различни по занимания, интереси, светоглед, емоции и още куп критерии, личности. С нашите събеседници си говорим за любими неща, за нещата от значение, или онези , които просто ни карат да се усмихваме! Основно в срещите от "Вкусът на лятото" ще бъде споделянето на нашите разходки из предпочитаните от събеседниците ни любими пловдивски места,  ще слушаме любима музика и ще се опитваме да бъдем щастливи, в Пловдив!

Днес ви срещаме с диригента Кръстин Настев. Разходката ни се случва под сенките на Цар - Симеоновата градина - едно от най-предпочитаните места за отдих, особено в летните горещини.

Кръстин Настев е диригент на Варненската опера от сезон 2018/2019, където дирижира постановки на оперите Норма, Трубадур, Севилският Бръснар, Травиата, Княз Игор, Уестсайдска история, Бал с маски и др. а от 2020 г. и диригент в „Оркестър и хор на Регион Мадрид“.

Цар-Симеоновата градина е обществен парк в центъра на град Пловдив и е едно от любимите места за разходка на пловдивчани. Градината и до днес е запазила някои от своите оригинални архитектурни елементи – голямото езеро, фонтанът със скулптурната фигура, пеещите фонтани и др. Градината е паметник на парковото изкуство.

През 1891 г. българското правителство взема решение в Пловдив да бъде проведено Първото българско земеделско-промишлено изложение от август до края на октомври 1892 г. Инициатива, с която се взема решение за организиране на изложение, демонстриращо икономическия ръст на младото българско княжество, е на Григор Начович. На мястото на старото турско гробище „Шехидлик“, което е съществувало южно от Сахат тепе, в продължение на 10 месеца от октомври 1891 до юли 1892 г. се създава великолепна градина, за която всички европейски вестници, описвайки тогава Изложението, казват, че това е нещо невероятно, създадено от швейцарския градинар Люсиен Шевалас на Балканския полуостров.

Още от категорията

Баснословно „Алтер его” – дословно!

Баснословно ще е „Алтер его“ в събота, неделя и понеделник, защото ще се занимаваме с баснята. Този така неглижиран жанр напоследък. Баснята има дълбоки корени в Европейската културна традиция - ако ни слушате, ще ви докажем това на практика. Обещаваме да бъдем информативни и забавни. А защо говоря в множествено число? Отговарям за тези,..

обновено на 25.09.21 в 16:13
с. Славейно

"Чилови дни" в Славейно, награждават журналист от БНР

В родопското село Славейно ще се проведат поредните „Чилови дни“.  Наградените тази година ще бъдат проф. Атанас Кондурджиев от Университетска болница „Св. Иван Рилски“ – София. И ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. Марияна Мурджева.  За медицинска журналистика наградата на проф. Чилов получава Диана Янкулова от програма..

обновено на 25.09.21 в 09:51

В "Срещите" тази събота

Когато Пловдив е огромна сцена, на която се срещат творци и публика, няма как да не си говорим за изкуство. Изкуството като гримьор на духовната ни пустота и за творците, които ни дават предвкусие на това, което би могло да съществува... Гости на „Срещите”: Мила Павлова,артистичен директор на фестивала „Музика в Балабановата къща,”Кръстьо..

обновено на 25.09.21 в 08:10

Започва нов образователен проект за деца

"БГ БРАВИСИМО" е името на нов музикално образователен проект, който започва тази седмица в Пловдив. На 25 септември – събота от 18 ч в Етнографския музей е първият от серия интерактивни концерти за деца, в които те ще се запознават с творчеството на именити български композитори. Проектът, организиран от Къща за музикални вълшебства..

публикувано на 24.09.21 в 14:15

"Камбаната" на Античния театър

Премиера на моноспектакъла на Деян Донков „Камбаната“ , създаден  по текста на едноимения роман на Недялко Славов, ще бъде представен на сцената на Античния театър. Режисурата е на Деян Донков, който  описва мотивацията си да създаде и изиграе историята и душевните терзания на  убиеца Вено по пътя към катарзиса чрез Любовта и Вярата...

обновено на 24.09.21 в 13:35