Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Лъчезар Томов
Снимка: Ани Петрова

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет Лъчезар Томов. Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес. 

 "Делта вариантът на коронавируса е значително по-опасен от алфа-варианта. В Индонезия правителството неглижира от  самото начало епидемията и сега там има значителна вълна - има около 800 починали деца, от които над половината са през последния месец. Това е в една претоварена система с много недохранени деца, но вирусът не е по-малко опасен. Разпространява се по-лесно в тялото с 1000 пъти повече копия на вируса, поради което по-лесно прогресира", заяви Томов.

По думите му, до средата на август ще има по 400 активни случая на ден. През последните четири дни сумата е двойна, в сравнение с предишната. И ако се следва тази закономерност, ще се стигне до пълен епидемичен взрив.

Томов подчерта, че вирусът е двойно по-заразен от предишните и независимо, че се казва, че делта-заразата е болест сред младите, това не е вярно. Студентите, учениците имат най-много контакти, които ще го разпространяват активно, защото са по-мобилни и рано или късно, заразата ще стигне и до по-възрастните.

Томов изрази предположение, че при разпространението на Делта вируса ще се стигне до повече хоспитализации, отколкото при предишните вълни и препоръча хората да не се страхуват, че ваксините не са тествани, че са експериментални  и т.н. и да се ваксинират.

"Когато има много ваксинирани, вълните са много по-безобидни и шансът да влезете в болница е много по-малък".

 

Още от категорията

Езикът умира в лозунга и се превръща в параван

Държавата, лидерите и хората, които са в публичността се позовават на миналото и теглят от него символен капитал, казва проф.Инна Пелева. Интервюто с нея е за това как говорим за историческите събития, как ги помним, четем и употребяваме в празничната ритуалистика и как стоят в речника на съвременните водачи. "Друг е въпросът дали това присаждане в..

публикувано на 22.09.21 в 17:22

Без свиване на партийните лакти няма исторически успех

Постоянните български усилия за отхвърляне на зависимостта, разписана от Берлинския договор, както и благоприятна международна конюнктура водят до обявяването на незевисимостта на България през 1908 година, казва професор Петко Петков. Припомняйки събитията, той акцентира, че деловата работа на подготовката, настойчивостта в това дело са заслуга на..

публикувано на 22.09.21 в 16:38

Обявената независимост променя живота на всеки гражданин

22 септември е символен ден, в който направената стъпка към независимост отваря перспективите за развитите на България. голяма част от тях остават са пропилени, но така или иначе от този ден стрната ни е на картата на суреверените държави. Не случайно е тържественото идване на Фердинанд в Пловдив след обявената независимост, защото тогава се слага край..

публикувано на 22.09.21 в 16:24

За пловдивчанина Харалампи Тачев в Деня на независимостта

Изписан калиграфски върху пергамент с печатите на Фердинанд и на всички министри и поставен в богато орнаментирана медна капсула с позлата, а тя самата поставена в сандъче. Така изглежда официалният Манифест на Независимостта, който днес се пази в Държавния архив. Сътворен е за повече от година от художника-приложник Харалампи Тачев...

публикувано на 22.09.21 в 10:55

30 г. безценни експонати в Авиомузея на Пловдив

С вход свободен, изложба, демонстрация и нова книга днес Музеят на авиацията в Крумово отбелязва 30 години от откриването на своята сбирка. Експозицията носи името „Вече сме на 30“. Тя  включва уникални фотоси и документи, запечатали някои от най-важните и емоционални моменти от историята на музея. Оттук  стартира четвъртата въздушна..

публикувано на 21.09.21 в 17:22