Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Лъчезар Томов
Снимка: Ани Петрова

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет Лъчезар Томов. Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес. 

 "Делта вариантът на коронавируса е значително по-опасен от алфа-варианта. В Индонезия правителството неглижира от  самото начало епидемията и сега там има значителна вълна - има около 800 починали деца, от които над половината са през последния месец. Това е в една претоварена система с много недохранени деца, но вирусът не е по-малко опасен. Разпространява се по-лесно в тялото с 1000 пъти повече копия на вируса, поради което по-лесно прогресира", заяви Томов.

По думите му, до средата на август ще има по 400 активни случая на ден. През последните четири дни сумата е двойна, в сравнение с предишната. И ако се следва тази закономерност, ще се стигне до пълен епидемичен взрив.

Томов подчерта, че вирусът е двойно по-заразен от предишните и независимо, че се казва, че делта-заразата е болест сред младите, това не е вярно. Студентите, учениците имат най-много контакти, които ще го разпространяват активно, защото са по-мобилни и рано или късно, заразата ще стигне и до по-възрастните.

Томов изрази предположение, че при разпространението на Делта вируса ще се стигне до повече хоспитализации, отколкото при предишните вълни и препоръча хората да не се страхуват, че ваксините не са тествани, че са експериментални  и т.н. и да се ваксинират.

"Когато има много ваксинирани, вълните са много по-безобидни и шансът да влезете в болница е много по-малък".

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17