Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим


В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото. 

Общо решение за проблема в село Кръстевич беше постигнато, като на първо време водохващането от река намираща се в близост до селото ще бъде почистена, за да се осигури по-добро качество на водата. От там насетне ще се търси и дълготрайното решение на проблема, което е изграждане на цялостна водоснабдителна система от сондажен кладенец. Кметът на Община Хисаря Пенка Ганева заяви, че това е единственото устойчиво решение и хората трябва да са спокойни, че проектът изготвен за водното трасе няма да остане по паките в нечий офис. 

"Първоначално водохващането щюе бъде почистено, но това е само временно решение. На село Кръстевич е нужна цяла водоснабдителна система от сондажния кладенец, който обаче има високи нива на нитрати". Кметица увери, че трябва да бъде изградена пречиствателна станция, която да направи водата годна за пиене.

Средствата за изграждане на водното съоръжение са около 3 милиона лева, като община Хисаря и ВиК Пловдив ще си сътрудничат по кандидатстването за тях. Главният инженер на дружеството Антон Гълъбов заяви, че действията на ВиК ще бъдат насочени именно в тази посока.


"С господин Спартак Николов (управител на ВиК Пловдив бел. ред.) ще работим за кандидатстване по отделни проекти, тъй като нужните средства не са по силите нито на общината, нито на дружеството. Ние имаме пари колкото да подменим канализация на една улица, но със сигурност нямаме, за да изградим цяла водопреносна мрежа с пречиствателна станция". Варианти за постигане на целта има, смята инж. Антон Гълъбов.

Жителите на село Кръстевич си тръгнаха по-скоро обнадеждени от срещата, като все пак стана ясно, че протест в селото ще има, тъй като такъв е вече насрочен. 

"Все пак протест на 31.07 (събота) ще има, тъй като хората не могат да бъдат сигурни, че обещаното ще се случи. Ние ще обясним това, което са ни обещали от дружеството и общината, като се надявам в понеделник да дойдат и да свършат това, което казаха, че ще направят". Жителите на Кръстевич, които бяха на срещата са твърди, че ще следят от близо ситуацията с водоснабдяването на селото. 

Областният управител Ангел Стоев изрази мнение, че неговата дейност в срещата е била изцяло медиаторска и е щастлив да сътрудничи на хората в решаването на техните проблеми.

Още от категорията

Езикът умира в лозунга и се превръща в параван

Държавата, лидерите и хората, които са в публичността се позовават на миналото и теглят от него символен капитал, казва проф.Инна Пелева. Интервюто с нея е за това как говорим за историческите събития, как ги помним, четем и употребяваме в празничната ритуалистика и как стоят в речника на съвременните водачи. "Друг е въпросът дали това присаждане в..

публикувано на 22.09.21 в 17:22

Без свиване на партийните лакти няма исторически успех

Постоянните български усилия за отхвърляне на зависимостта, разписана от Берлинския договор, както и благоприятна международна конюнктура водят до обявяването на незевисимостта на България през 1908 година, казва професор Петко Петков. Припомняйки събитията, той акцентира, че деловата работа на подготовката, настойчивостта в това дело са заслуга на..

публикувано на 22.09.21 в 16:38

Обявената независимост променя живота на всеки гражданин

22 септември е символен ден, в който направената стъпка към независимост отваря перспективите за развитите на България. голяма част от тях остават са пропилени, но така или иначе от този ден стрната ни е на картата на суреверените държави. Не случайно е тържественото идване на Фердинанд в Пловдив след обявената независимост, защото тогава се слага край..

публикувано на 22.09.21 в 16:24

За пловдивчанина Харалампи Тачев в Деня на независимостта

Изписан калиграфски върху пергамент с печатите на Фердинанд и на всички министри и поставен в богато орнаментирана медна капсула с позлата, а тя самата поставена в сандъче. Така изглежда официалният Манифест на Независимостта, който днес се пази в Държавния архив. Сътворен е за повече от година от художника-приложник Харалампи Тачев...

публикувано на 22.09.21 в 10:55

30 г. безценни експонати в Авиомузея на Пловдив

С вход свободен, изложба, демонстрация и нова книга днес Музеят на авиацията в Крумово отбелязва 30 години от откриването на своята сбирка. Експозицията носи името „Вече сме на 30“. Тя  включва уникални фотоси и документи, запечатали някои от най-важните и емоционални моменти от историята на музея. Оттук  стартира четвъртата въздушна..

публикувано на 21.09.21 в 17:22