Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е да се затегнат мерките срещу ковид

| обновено на 04.08.21 в 12:59
Д-р Десислава Кателиева
Снимка: Стопкадър, БНТ

На прага на четвъртата вълна от Ковид -19 какво се случва в Спешна помощ и ще гарантира ли справедливост новата методика за ковид бонусите .Защо Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ се разграничи от готвените протести след седмица? На тези въпроси за програма „Точно днес“ отговаря председателят на организацията д-р Десислава Кателиева.

Тя уточни, че Националната асоциация на работещите в спешната помощ на този етап се разграничава от организацията и провеждането на протестни действия, поради липса на възможности за ефективността им в условия на служебно правителство.

Това е записано и в заявлението на УС на НАРСМП, относно протеста на спешните медици на 10.08. 2021г. пред МЗ, организиран в социалните мрежи от синдикат „Защита“.

Според д-р Кателиева исканията на протеста касаят като цяло системата и повече болничната помощ, а не конкретно проблемите в спешната помощ. Тя смята, че сега не е моментът да бъдат поставяни, защото няма кой да реши подобни въпроси при условие, че се очаква нов здравен министър.

Относно промяната на методиката за заплащане на допълнителните средства за работа в условия на КОВИД 19 обясни, че след проведена среща в ЗМ са направени разяснения и те са изпратени до колегите и в ЦСМП.

”След подписката срещу новите правила на МЗ за разпределение на допълнителните средства за спешни медици в условия на КОВИД 19 пандемия бяхме поканени на срещата в МЗ. На нея се обсъди новото тълкуване на правилата, при което отпада отчитането и описването на минутите прекарани със заразни пациенти, а гарантира, че ако на всяко дежурство има и един доказан контакт със заразен пациент, ще се получават в края на месеца цялата сума от 1000 лв., обясни д-р Кателиева.

По думите и целта на новата методика е да има справедливост при разпределяне на допълнителните средства за работа с КОВИД 19.

„Аз мисля ,че справедливост има. Методиката премахва несправедливостта, при която за един транспорт в месеца някои взимаха наравно с други ,които всеки ден контактуваха с заразени пациенти“, допълни спешният медик.

Д-р Кателиева смята, че спешните медици са подготвени за нова вълна на Ковид-19, но е притеснена от факта, че мерките масово не се спазват в страната, а контролът е занижен. Това крие риск заразата с новия Делта вариант да се разпространи много бързо. Тя призова хората да се ваксинират и да носят маски на обществени места. Според нея сега е моментът да се затегнат мерките от здравните власти, за да предотвратим лавинообразното покачване на броя на заразените.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39