Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Време е да се затегнат мерките срещу ковид

| обновено на 04.08.21 в 12:59
Д-р Десислава Кателиева
Снимка: Стопкадър, БНТ

На прага на четвъртата вълна от Ковид -19 какво се случва в Спешна помощ и ще гарантира ли справедливост новата методика за ковид бонусите .Защо Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ се разграничи от готвените протести след седмица? На тези въпроси за програма „Точно днес“ отговаря председателят на организацията д-р Десислава Кателиева.

Тя уточни, че Националната асоциация на работещите в спешната помощ на този етап се разграничава от организацията и провеждането на протестни действия, поради липса на възможности за ефективността им в условия на служебно правителство.

Това е записано и в заявлението на УС на НАРСМП, относно протеста на спешните медици на 10.08. 2021г. пред МЗ, организиран в социалните мрежи от синдикат „Защита“.

Според д-р Кателиева исканията на протеста касаят като цяло системата и повече болничната помощ, а не конкретно проблемите в спешната помощ. Тя смята, че сега не е моментът да бъдат поставяни, защото няма кой да реши подобни въпроси при условие, че се очаква нов здравен министър.

Относно промяната на методиката за заплащане на допълнителните средства за работа в условия на КОВИД 19 обясни, че след проведена среща в ЗМ са направени разяснения и те са изпратени до колегите и в ЦСМП.

”След подписката срещу новите правила на МЗ за разпределение на допълнителните средства за спешни медици в условия на КОВИД 19 пандемия бяхме поканени на срещата в МЗ. На нея се обсъди новото тълкуване на правилата, при което отпада отчитането и описването на минутите прекарани със заразни пациенти, а гарантира, че ако на всяко дежурство има и един доказан контакт със заразен пациент, ще се получават в края на месеца цялата сума от 1000 лв., обясни д-р Кателиева.

По думите и целта на новата методика е да има справедливост при разпределяне на допълнителните средства за работа с КОВИД 19.

„Аз мисля ,че справедливост има. Методиката премахва несправедливостта, при която за един транспорт в месеца някои взимаха наравно с други ,които всеки ден контактуваха с заразени пациенти“, допълни спешният медик.

Д-р Кателиева смята, че спешните медици са подготвени за нова вълна на Ковид-19, но е притеснена от факта, че мерките масово не се спазват в страната, а контролът е занижен. Това крие риск заразата с новия Делта вариант да се разпространи много бързо. Тя призова хората да се ваксинират и да носят маски на обществени места. Според нея сега е моментът да се затегнат мерките от здравните власти, за да предотвратим лавинообразното покачване на броя на заразените.


Още от категорията

Цветана Манева в "Добро утро, ден!"

„Любовта за мен е всичко . Създателят – това му е била висшата мисъл, и най-голямото изпитание, което ни е пуснал. Затова сме на земята, за да се обичаме. И когато ние не го правим, когато не ни се случва, тогава стават много ужасни неща. Това е най-големият ни урок. Още от малки трябва да учим децата да обичат“, това казва известната..

обновено на 25.09.21 в 08:11

Полиция тръгна като гарант на преброяването в Столипиново

3,13 % от населението са се преброили до този момент онлайн в най-многобройния етнически квартал у нас Столипиново в Пловдив. Това съобщиха за Радио Пловдив от Териториално Статистическо бюро Юг.  Според директора му Кристина Захариева, все още няма обобщена информация за преброените наживо местни жители, но в сравнение общо с Пловдив, където..

публикувано на 24.09.21 в 15:53

Само две училища в Пловдив остават без спортни салони

От общо осем училища без физкултурни салони в Пловдив, само две остават без строежи. Това са Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Основно училище „Васил Петлошков“ в район Западен. По програма на Министерството на младежта и спорта -  във фаза строеж са салоните в  4 училища , като остават уточняващи детайли за проектите на други две..

публикувано на 24.09.21 в 15:39

ЕС да спре търговията с въглеродни емисии

Според  Ситибанк студена зима може да вдигне цените на втечнения природен газ до умопомрачителните 100 долара за  милион британски термални единици. Това е около пет пъти повече от сегашните рекордни цени в Европа и Азия. Потенциалните последствия се простират от тотален икономически срив в Европа до войни в различни мащаби. "Това е апокалиптична..

публикувано на 24.09.21 в 15:38

99,9 % от превозвачите са против национален протест

Автобусни и таксиметрови превозвачи обявиха, че готвят протест на 28 септември с настояване за държавна подкрепа. За 2 часа щ е бъдат преустановени превозите в София, Пловдив, Варна и други големи градове в страната.  По този повод искам да ви кажа, че това са субективни излияния на хора, които не смятаме, че са истински превозвачи, а използват..

публикувано на 24.09.21 в 14:33