Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Това, което се случва, не е промяна, а подмяна

| обновено на 04.08.21 в 12:57
Снимка: БГНЕС


Реди ли се политическият пъзел или се търсят все още парченца от него? Ще има ли правителство и каква подкрепа ще получи в пленарна зала? Какви са възможните  сценарии и каква прожекция ни очаква? Горещите въпроси коментираме с  режисьора и политик Евгений Михайлов. 

Според него в тези времена и с тези сценаристи трудно се прави прогноза.

" Но, връщайки се година назад виждам, че това, което съм писал тогава по отношение на случващото се, че хората на площада, които искрено протестираха, накрая ще се превърнат в масовка на истинските сценаристи на тези протести и ще разберат, че са били използвани - това се случва", посочи Михайлов.

По думите му не може да се говори, че протестиращите имат своето представителство в Парламента, а протестът не може да се разглежда като нещо единно. 

  "Имаше различен вид протестиращи - имаше млади хора, които бяха дошли от чужбина с техните си нагласи и с        недоволството от  много неща, които се случват в България. Те протестираха за едно, имаше футболни агитки, които протестираха за друго , имаше хора, които мятаха камъни и павета по полицаите и те протестираха и бяха организирани от трети. Имаше юристи, които целеха с яйца и камъни герба на България, имаше хора, които призоваха да се нахлуе в НС.  Въобще имаше всякакви хора и накрая тези с прашките и с камъните по българския герб са в Парламента, а тези младите и интелигентите хора просто бяха в масовката и продължават да са в масовката. Защото дори субектът, за който те гласуваха от чужбина и който спечели най-много гласове в чужбина - партията на Слави Трифонов, излъга до сега на няколко пъти и не знам на следващите  избори какъв ще бъде резултатът точно на тази партия. Защото ИТН изгуби изборите в България, но с повечето гласове от чужбина и само с 15 хиляди гласа се провъзгласи за победител, който  със своите 65 депутати иска да диктува на всички в Парламента своята воля и да казва - Ако не сте съгласни, значи  вие сте виновни, ако не ни приемете правителството, вие сте виновни, ние няма да преговаряме, няма да подписваме споразумения, това е което ние искаме. Изведнъж се оказа, че процесът  е управляван от един диван и от едни автоинтервюта. За мен е много странно, как не могат да се усетят хората, но за много неща", допълни Михайлов.

По думите му  ИТН станаха първа политическа сила  с програмата си от референдума - един лев субсидия, мажоритарни избори, намаляване броя на народните представители, но  са заблудили хората, защото това сега не е поставено в дневния им ред. Той припомни, че ако преди от партията на Трифонов са казвали, че няма да имат нищо общо с БСП, защото е токсична партия, то сега има сближаване на позициите и 95% съвпадение на вижданията и програмите им. Според него трудно може да се обясни и поведението на ДБ и разминаванията им в основни принципи и позиции от програмата.

 "Всичко, което ни се случва е от слабата ни памет и от това, че се създаде и възпита едно поколение, което е  загубило причинно-следствените връзки и защо сме на този хал, коментира Михайлов.      

Според него това, което се случва в момента не е промяна, това е  огромна подмяна в съзнанието  на хората. Той смята, че когато имаш 13 депутати или 34 като хората на ДБ не може да диктуваш, нито  да искаш да  управляваш,  дори и когато имаш  65 не може да казваш - ако не ме слушате, гледайте си работата. 

"Лесно се избира правителство и според мен ще се направи трик, опит за избиране на правителство, дори чрез намаляване на кворума. И понеже ГЕРБ заявиха, че ще присъстват в залата и ще гласуват против, то тези, които могат да спомогнат да се намали кворума, за да се избере правителство, могат да бъдат само групите на ДБ или ДПС. Но ще бъде трудно, едно такова  правителство след това, да бъде сменено,  какъвто беше случая с правителството на Любен Беров, припомни Евгений Михайлов.

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.Още от категорията

Кирил Петков: Аз ще водя листата в Пловдив, очакваме 30% подкрепа

"За мен Пловдив е един много хубав град и както казваше баба ми "Не е важно от къде си, а откъде си родом", а аз съм родом от Пловдив, каза Кирил Петков при първото си посещение в града като лидер на "Продължаваме промяната".  Освен това Пловдив е модел на проспериращ български град и това е допълнителна мотивацията за решението ми, допълни той..

публикувано на 23.09.21 в 16:07
Петър Славов

"Продължаваме промяната" ще помогне за новото мнозинство

Есента дойде, проблемите останаха, а разговорите отново са за избори и за пари. Как се раждат новите партийни проекти, по кои от целите им си заслужава да се поспори, за какво "продължаваме промяната". Въпросите ни са към политика и юрист  Петър Славов , Демократична България. Винтервю за Радио Пловдив Славов даде оценка за работата на миналите два..

обновено на 23.09.21 в 10:32

Археолози и спелеолози проучват пещера "Чая" до Чепеларе

През тази седмица започнаха археологическите проучвания на пещера  „Чая“ до град  Чепеларе . Финансирането на начинанието е осигурено от община Чепеларе по програмата за туризма за  2021г., приета на заседание на консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината. Проучването се осъществява под ръководството на доц. Костадин..

публикувано на 23.09.21 в 09:52

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години. Повече за празниците през новата учебна година, идеите за конкурси и албум, от интервюто с директора  Веселина Карапеева , която разказва как започва издирването на 70-те ученици от стената на славата. Карапаева каза, че до края на месеца ще открият и ще заработи STEM център в гимназията. Той..

публикувано на 23.09.21 в 07:38

В Смолян се провеждат дни на нулевоенергийните сгради

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от днес до 25 септември. Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 06:26