Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има сериозен потенциал в еко- и СПА-туризма

Туризмът е един от секторите, които най-много пострадаха от КОВИД кризата, но има потенциала бързо да се възстанови. Най-скоростно към предкризисните нива ще се върнат държавите, които най-бързо ваксинират населението си, смята евродепутатът Петър Витанов от БСП. Той е член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП. 

"Мерките, които ЕС предвижда за възстановяването на туризма, който дава повече от 10 % от брутния вътрешен продукт на Общността, са краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Най-ефективната и бърза мярка е ваксинацията", посочи той.

По думите му страните, в които голям брой от населението е имунизирано, бързо се възстановяват, докато страните, в които този процент е нисък, поемат най-големия удар върху туризма. 

"Подобна тенденция се наблюдава и в България, макар че тя в известен смисъл е феномен – много малък брой ваксинирани, но с устойчиво възстановяване на туризма", каза още Петър Витанов. 

Евродепутатът посочи, че страната ни трябва да посочи различни мерки за възстановяване на сектора. "Един от големите минуси на нашия План за възстановяване и устойчивост е, че нямаме мерки за възстановяване на туризма. Има и нещо хубаво - макар че чартърите са спаднали с 60 % спрямо 2019 г., виждаме 80 % ръст в туризма тази година спрямо 2020 г., даже по Южното Черноморие има 125 % ръст. Летуващите са основно българи и румънци".

По думите му кумулативно загубите в сектора за 2020 и 2021 г. ще надхвърлят 4 трилиона евро. 

Петър Витанов обясни, че в ЕС страната отличник е Малта, която успя да ваксинира над 80 % от населението си и да възстанови туризма си. "Близо 20 % от БВП на страната идва от туризъм и за тях бе жизнено важно да направят страната си безопасна. Извън ЕС някои африкански държави, които също разчитат на туризма , но имат под 1 % ваксинация на цялото население, имат огромни проблеми и предизвикателства".

Според евродепутата туризмът е секторът, който има потенциала най-бързо да се възстанови от последиците от пандемията. 

Петър Витанов препоръча промяна в структурата на българския туризъм с акцент върху еко- и СПА-туризма. "България в сравнение с Хърватия, Гърция, Турция има по-дълга брегова ивица, с по-дълъг летен сезон. България няма сравнителни предимства спрямо тях, за разлика от еко- и СПА-туризма. След Исландия България има най-много минерални извори на квадратен метър, тук е била лечебницата на Европа и ние трябва да се възползваме максимално от тях", посочи евродепутатът.

Цялото интервю на Иванка Петкова с депутата в Европейския парламент Петър Витанов е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33