Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината чакаме над 8 милиона чужди туристи у нас

Пловдив се нуждае от значим културен фестивал, смята Румен Драганов

На върха на летния туристически сезон тази година и пред заплахата от нова вълна на заразени с коронавирус – какво показват данните за българския туризъм? 

Предварителната информация сочи ръст на почивките в страната, както от българи, така и от чужденци, които надхвърлят значително почивките от първата пандемична 2020-та година. Числата показват обаче, че все още сме далече от последната предкризисна 2019 г., каза в интервю за Радио Пловдив доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. 

"Туризмът това лято е изключително интензивен, има силно увеличение на уикендовия туризъм - както по морето, така и в планината, и във вътрешността на страната. Навсякъде обаче трудно се паркира, а на Черноморието трудно се намират свободни шезлонги - нещо, което не сме очаквали. Има значителен ръст на пътуванията това лято", посочи Драганов.

По думите му, при международните пътувания има удвояване, дори утрояване на пристиганията, на фона на почти катастрофиралата 2020 г. Спрямо 2019 г. обаче не можем да се възстановим изцяло заради спрените чартъри от руския, британския и др. пазари. Същевременно има ръст при туристите от Румъния, Чехия, Полша, Израел.

Според експерта 2021 г. ще приключи с малко над 8 милиона чуждестранни посетители при над 12,5 милиона влезли в България през 2019 г. Това прави около 35 % по-малко. Ако се възстановят чартърните полети, може и да надхвърлим сериозно 8-те млн. посетители.

"Пловдив има устойчив туризъм по отношение на къщите за гости, малките хотели, корпоративните хотели, както и по отношение на културния туризъм в градска историческа среда. Тук нямате туризъм "на поточна линия", индустриализиран туризъм, свързан с чартърните полети. За добро или лошо летище Пловдив не работи на този принцип, както тези във Варна и Бургас", посочи още Румен Драганов.

Той подчерта, че туристите, които идват в Пловдив, са доста по-качествени като ниво - като заплащане, като удовлетвореност от това, което получават като продукт. Съответно Пловдив стои по-високо от местата, които предлагат индустриализиран или конвейерен туризъм. Пловдив е и целогодишна дестинация, за разлика от хотелите по морето, например. 

Според Румен Драганов културният туризъм в градска историческа среда на Пловдив трябва да се доразвива с инвестиции. "Изключително се получи реставрацията на римските мозайки в центъра на града. Има и ред други неща. В Пловдив трябва да се развива и туризмът, свързан с опера, театър, концерти, където сте много силни, но неизвестни. Няма и никакъв значим културен фестивал", посочи още експертът.

Цялото интервю на Иванка Петкова с Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33