Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата вълна на коронавируса е вълната на неквасинираните

В инфекциозното отделение на най-голямата пловдивска болница лежат само неваксинирани пациенти

"В момента в инфекциозното отделение на УМБАЛ “Св. Георги” или по-точно в двата блока, които са предназначени за болни от Ковид-19, се лекуват около 63 пациенти. Отделението е почти на сто процента пълно" заяви д-р Иван Балтаджиев от Инфекциозната клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в интервю за Радио Пловдив.

Докторът поясни, че "не се знае дали пациентите са заразени с делта вариантът, тъй като секвернирането (процесът по, който се получава информация за вариант на COVID-19 бел.ред) отнема много време. 

"Няма съществена разлика в броя болни спрямо предните вълни на коронавируса, тъй като и при миналите пикове отделението си е работило на пълен капацитет" обясни Иван Балтаджиев. 

"Нарастването на болните се забелязва в последните две седмици, което означава, че е рано да се правят генерални изводи за това дали заболяването протича по различен начин и дали обхваща по-различни възрастови групи. След месец, месец и половина ще имаме по-ясна картина за това дали тази вълна е клинично по-различна от предните". Инфекциозният специалист продължи с това , че "за момента отново пациентите са основно от рисковите групи - възрастни хора и хора с придружаващи заболявания, като диабет, наднормено тегло и артериална хипертония". 

"Към момента в отделението лежат само неваксинирани пациенти. Няма нито един пациент с една игла, нито пък с две. Това е всъщност основната разликата между вълните до сега и тази, като тази е вълната на неваксинираните" подчерта Д-р Балтаджиев. 

Причините за увеличаване на случаите според Иван Балтаджиев са интензивните пътувания през лятото и неспазването на противоепидемичните мерки. "Повечето случаи са на хора върнали се от някъде, било то на планина, в чужбина или на морето.Не се спазват основните мерки и това води до увеличение на случаите".

Експертът беше категоричен, че "начините да са се спре тази пандемия и начините да се запази животът на хората, които най-много обичаме е ваксинирането. Всички изследвания показват, че ваксинираните хора много по-малко боледуват и много по-рядко достигат до тежки дихателни затруднения". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17