Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не напрежение, а късо съединение е ситуацията с тока за бизнеса

Заради непосилните цени на тока структуроопределящо предприятие като КЦМ спря производството си на 2 август. То е частично възстановено от миналия петък, но и това може да е временно, прогнозира пред Радио Пловдив изпълнителният директор на дружеството инж. Румен Цонев.

Припомням, че миналата седмицата работодателските организации сезираха МВР и ДАНС с настояване да се разследва този  "саботаж, престъпление или диверсия, които застрашават националната сигурност, заради спирането на първоешелонни предприятия".

"Цените на борсата бяха толкова високи, че нашата оферта беше изхвърлена и ние практически не можахме да купим електоренергия", каза Цонев. Той припомни, че през първите шест месеца на година средната цена на електроенергията е била 114 лева за един мегават час, а в началото на август се е покачила до 330 лева.

Според него българската "независима" енергийна борса се управлява по един доста порочен начин, манупулира цените и това е заложено в правилата за нейната работа. 

На борсата са регистрирани около 80 компании, като седем от тях купуват директно от там огромни обеми, около 14 са производителите на електроенергия, а астаналите са търговски кимпании, посочи Цонев и коментира, че "всички участници имат сметка цената да е висока".

Той даде пример - едно търговско дружество, което купува от борсата, за да продава на своите клиенти, дава оферти на каква цена ще го направи. В същото време това дружество има сключени договори с други консуматори, в договоритес  които е записано, че ще им продаде на цената за деня плюс някаква добавка. По този начин те участват във формирането на цената, която директро прехвърлят на своите клиенти. Като се има придвид, че много от тях са свързани и с производството на ток - се получава порочния кръг на незаинтересованост от ниска цена.

От друга страна продавачите са предприятия, които се управляват от държавни фирми като НЕК и БЕХ, които също са заинтересовани от високи цени, защото са търговски дружества. Покрай тях други, но частни дружества, за които малко се говори, реализират  огромни печалби. До три пъти повече от средните цени за полугодието.

"Този порочен модел трябва да бъде променен и трябва да бъдат разследвани тези, които са позволили това да се случи", коментира директорът на КЦМ. 

Цената на тока на българската борса за днес е два пъти по- висока от тази във Франция и в Белгия, цената в Германия и в Полша е около 80% по- ниска, отколкото у нас. С по- скъпо електичество са само държави,  които са с различен от българския индустриален профил и в които няма изградени енергийни мощности.

Румен Цонев обясни, че ние имаме много по- голям капацитет на производство на електроенергия, отколкото българската икономика може да си позволи да консумира. Дефицит няма, както се твърди. Проблемът е в порочното ценообразуване и, ако това продължи последиците за цялата икономика ще се изключително лоши.

Според него трябва де се преразгледат лицензите, които КЕВР издава, да се регулират договорите между купувачите и техните клиенти, за да не се позволява прекомерен ръст.

"Това не е напрежение, това е късо съединение", каза в обобщение на ситуацията Румен Цонев. 

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10