Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Добри практики в Програмата за училища посланици на ЕП


Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2020/2021 година приключи успешно и с достойни резултати. В петата година след нейното начало тя стартира и се проведе в една по-различна обстановка и работа дистанционно в онлайн среда. Неприсъственият формат на учебния процес обаче не обезкуражи новите 10 училища и вече съществуващата мрежа от над 80 посланици. Те работиха усилено, за да постигнат своите цели – подобряване на осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и по-засилено активно гражданско участие в демократичния процес. Според българския евродепутат Асим Адемов, член на Комисията по култура и образование в ЕП, програмата е изключително полезна и ефективна.

„Самият факт, че тази програма предизвика голям интерес от страна на училищата и учениците е красноречив. Учениците стават много по-информирани, имат повече знания за  за институциите в ЕС, кои са те как работят, как функционират и най-вече за ЕП. Тази програма дава много и има сериозно бъдеще в нея“.

Както новите участници в Програмата, така и дългогодишните посланици на ЕП отчетоха многобройни и разнообразни дейности и събития, които могат да бъдат отличени като добри практики. Средно училище „Любен Каравелов“, Пловдив, което за първа година участва в програмата, се отличи с оригиналност и интересни проекти. Учителят Георги Стоев –старши посланик от училището разказва за  добрите практики.

„За нас беше много важно учениците да имат право и свободата да се себеизразяват по всевъзможни начини и  да развиват своята своята гражданска активност“.

В  Професионалната гимназия по електротехника и електроника в  Пловдив,  за втора година старши и младши посланици организираха различни прояви и се  отличиха с висока активност.  Корнелия Василева, заместник- директор по учебната дейност и старши посланик допълва, че са реализирани 28 различни дейности. Училището е единствената професионална гимназия в Европа, което взима  участие в състезанието „Евроскола“. Амбицията на пловдивската Професионална гимназия по електротехника, което е училище посланик за миналата година, е да продължи и на следващ етап участието си в програмата и да получи статут на училище-експерт, обясни старши посланик Корнелия Василева и допълни, че двигател на програмата са младшите посланици. Алекс Иванов е един от младшите посланици на пловдивската гимназия по електротехника. Според него младите хора трябва да се интересуват от това, което се случва в ЕС, да знаят повече за европейската демокрация, за принципите на гласуване и европейските избори, да научат как функционира ЕП, за да знаят как да направят един ден своя информиран избор.

„Програмата развива младите хора и ги провокира да бъдат по активни. ЕС се интересува от младите хора, защото те са бъдещето на Европа. Европа не е просто структура, тя е кауза, тя е бъдеще“, убеден е младши посланикът.


Още от категорията

69 са новите случаи на коронавирус в Пловдивска област

801 са новите случаи на коронавирус при направени 5344 теста, отчит Единният информационен портал за денонощието.  Положителни са 15% от взетите проби.  В Пловдивска област новорегистираните са 69. В Пазарджишко има 15 нпови случая, а за региона на Смолян - 3.  Излекуваните са 563. В болници са постъпили 88 души, с което пациентите в здравните..

публикувано на 01.10.22 в 08:25

Пловдивчани се отказват от пелетите, искат климатици

Интересуват ли се от пловдивчани към безплатните климатици, вместо печки на твърдо гориво? Отказват ли се от безплатните пелетни камини заради високите цени на пелетите? За изпълнението на програмата за „Чистия въздух“ – интервю на Антоанета Петричанска с Анести Тимчев, заместник-кмет по екологията в Пловдив. Анести Тимчев заяви, че заради..

публикувано на 30.09.22 в 16:05

Признаването на референдумите притиска Путин в ъгъла

 Какво променят в геополитически контекст обявените резултати  от фалшивите референдуми в Украйна и как отзвучават те в политически план в България  - анализът е на политолога Христо Панчугов.  "Предизборната кампания мина заобикаляйки темата за Украйна и потенциалните последици от войната и ефекта върху българската икономика. Единствено свързана..

публикувано на 30.09.22 в 11:58

Загуба на скорост е възможна причина за падането на СУ-25

„ На този етап много трудно може да се говори за версии за катастрофата, докато не излязат записите от т.нар. „черна кутия“. Тогава ще се знае повече за финала на полета на самолета, който пада при заход малко преди да кацне на летище „Безмер“. На този етап могат да се правят единствено предположения, другото ще бъде спекулация “ – заяви в..

публикувано на 29.09.22 в 15:51

Войната може да приключи при пълно поражение на Русия

Изходът на войната в Украйна може да бъде само пълното поражение на Русия, но ще бъде много тежко. Аз очаквам една дълга, студена, кървава есен, защото Западът не е толкова твърд в подкрепата си. Това каза професор Иван Чалъков, ръководител на катедра „Приложна и институционална социология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ по..

публикувано на 29.09.22 в 11:56