Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изискванията за студентите да важат и за преподавателите

„МУ Пловдив не задължава студентите да се ваксинират“, това заяви Даниел Парушев, председател на Националното студентско представителство (НПСС), в ефира на Радио Пловдив.

„Трябва всички да бъдат спокойни! Никой студент, който не желае да бъде ваксиниран, няма да се ваксинира. Трябва да намерим мярка, при която студентите ще взимат участие в учебните занятия на база този антигенен тест или PCR”, каза председателя на студентите.

Той обясни, че това е пример от Западна Европа и САЩ, където всяко едно висше учебно заведение изисква PCR или ваксина. В САЩ, Германия и Франция обаче държавата подпомага този процес с финансиране, каза Парушев.

„Би трябвало и тук да бъда така. Тези тестове се правят, за да не застрашават живота и на преподаватели и на студенти, така че не е задължително студентът да плаща тези 120лв всеки път, за да посещава лекции“,  заяви Парушев и допълни, че „това е направено с цел да се върнем към нормален режим на работа и да могат студентите да получават едно добро обучение“.

Той каза още, че от НПСС ще търсят подкрепа от държавата и очакват разбиране от служебното правителство, за да предоставят тестовете на ВУЗ-а.

Според него същите условия трябва да важат и за преподавателите.

„Преподавателите трябва задължително да са добрият пример в обществото. Ще настояваме и те да спазват тези изисквания“, категоричен бе председателят на НПСС.

Той каза още, че вече се водят разговори с МОН, ще установят контакт и със служебните министри на финансите Асен Василев и на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Цялото интервю с Даниел Парушев, председател на НПСС, слушайте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06