Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отброяване до три - "Точно днес"

На кого, кой, колко?  Макар и да не става въпрос за българската граматика, а за политическите решения, свързани с власт и пари, за отговорите на тези въпроси се изсква надеждна степен на грамотност.

Ако тя е в дефицит, тогава са необходими известни упражнения.  Вече бяхме свидетели на това няколко пъти, а в петък задаваме и по-актуалния въпрос – възможно ли е количественото натрупване на грешки да доведе до качествено изменение  в поведенческия стереотип на политиците, чиято сила  се корени основно в политическия инат, а не в зрелостта.

Заявка за национално отговорно поведение на думи дадоха от БСП,  на които президентът Румен Радев предстои да връчи третия мандат за съставяне на Правителство и след това всички очакват управленската рулетка да се задвижи. Остават въпросите „дали“  е „с чия подкрепа“. По темата – политологът Първан Симеонов – изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл".

Дебатът за бюджета на Здравната каса – повече политически или експертен. Ще стигнат ли парите за посрещане ударите на четвъртата Ковид-вълна? Събеседник – председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

В  „Рестартирай Европа  - по-силна за теб“ – репортаж на Севдалин Палаузов за новия етап в стратегията на ЕС за ваксините.

След броени дни Пловдив ще се превърне в атрактивна куклена сцена. 24-то издание на традиционния Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко, трима са много“ вече е готово с програмата си и обещава истинско забавление, макар и в ковид-условия. Репортаж на Екатерина Костова.

Месец септември превръща Старинен Пловдив в магнетична територия за Националните есенни изложби. Тази година събитието е под мото „Прагове и белези“. По темата чуйте арт директора и куратор на форума проф. д-р Галина Лардева.

А в „Добро утро, Ден“ си припомняме и в петък първите минути от едно утро на  Почетния консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Книги и лято в „Шейкър“

Неизбежно е, тази неделя сутрин ще ви кажем за месец август. Очаквайте астробюлетина със Стефи Недевска. С Гергана Лаптева говорим за новата ѝ книга „Момичето от портрета“. Ще ви пренесем в далечна Аржентина. Eдин портрет, забравен в стар софийски апартамент, крие в себе си тайни и съдби, прекосили континенти и години. Накратко за..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 19.07.24 в 18:32

Усмихнат петък с "Вход свободен"

Усмихнат и споделен ще бъде последния ден от работната седмица :) Бъдете с нас в минутките до 15:00! Алекс Бучков от Робопартанс ще бъде наш гост, за да ни разкаже повече за едно невероятно събитие за най-малките, което ще се проведе в две поредни съботи в зоната за деца на територията на Plovdiv STAGE PARK! Фестивал на забавленията за деца на 20-ти и..

публикувано на 19.07.24 в 09:30

"Точно днес" - код пожари и реакциите

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли. Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион. Очакваме и колегите им от Доброволно формирование 112, които също са на горещите точки. След първо..

публикувано на 18.07.24 в 15:03

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30