Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото рискува да се разочарова от себе си

„За съставянето на кабинет не съм голям оптимист. Зависи от изявленията на Слави Трифонов тази вечер, но  бяха изтървани сериозни шансове. Освен товаq вече голяма част от партиите по терена вече виждат интереса си в провеждането на новите избори и това ме кара да мисля, че трудно ще се състави Правителство. В такива ситуации на привидна безизходица обаче понякога има внезапни решения“. Това заяви политологът Първан Симеонов.

По думите му, това, което може да последва, са предсрочните избори. Ситуацията е бизизходна и в такива патови ситуации народът се замисля за някакъв отдушник, да не ходи да гласува или да гласува за някаква странна опция и за появата на нов играч.

„Има една много модна мълва и тя започва да се материализира, че Служебният кабинет или част от него, ще премине във вид  политически играч в лицето на Кирил Петков и това може много да промени сметките за идващите избори, ако те съумеят да се конституират като участници в тях чрез някакъв мандатоносител и тогава може да стане доста поинтересно“.

Симеонов заяви още, че БСП е станала доста по-конструктивна и по-откровена политическа сила, но независимо от това, перспективата на партията не е особено радостна. Ако състави правителство обаче, това би било голям успех и реванш за самата Корнелия Нинова.

ДБ осъществява плавен възход през последните месеци. БСП може да остане и след тях на предстоящи избори и реално погледнато, сега партията получава един от малките си шансове и затова няма как да не е диалогична.

„Протестите от миналата година зададоха високи нравствени летви, които се оказва, че сега протестните партии не могат да прескочат.  Летвите бяха изкуствено високи. В един момент се оказва, че в българското общество сме задали едно грешно програмиране от миналата година насам, разчитайки на това, че народът иска някаква гигантска промяна, но той едва ли иска преучредяване на държавата. Така се стигна до срив на доверието не толкова в самите партии, колкото до срив на доверието в парламентаризма и в демократичните правила. И това може да бъде много по-опасно“.

"Българското общество искаше промяна на върха, а те се скараха. В тази ситуация обществото рискува да се разочарова от самото себе си. Напънахме се, а не направихме абсолютно нищо."

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33