Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Пловдив празнуват 6 септември - "Точно днес"

Денят на най-голямата победа, постигната от народа ни в политиката по националния въпрос в  резултат на забележително общобългарско  усилие,  има способността  по безспорен начин да ни предупреди, че само обединени и заедно можем да бъдем по-силни.

И ако за успеха на Съединението на България  принос  са имали  всички слоеве на обществото, защо днес ни е така трудно да бъдем свободни и цялостни в името на идеята за достойнството на страната си?

Историята не е единствено памет. Тя е и разказ за смисъла и за ценностите на хората, останали да живеят извън времето  си.  И ако ние сега правим избора да им  бъдем достойни следовници,  празникът ще е винаги истински  и ще ни зарежда със сили.

За последиците от извършения акт на Съединението за България и за Пловдив и необходимостта от обединение – в програма „Точно днес“ до 10 събеседници са:

кметът на Пловдив Здравко Димитров,  преподавателят в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Димо Чешмеджиев,  правнукът на Райна Княгиня Здравчо Здравчев,  създателят на Сдружение „Българска история“ и на едноименните сайт и издателство, удостоено с престижни награди, сред които  „Златен лъв“ 2020 на Асоциация „Българска книга“,  Марио Мишев, Грозделина Георгиева от Регионален етнографски  музей – организатор на изложбата  „Живо наследство“ , представяща традиционни български носии, съвместно с Фондация „Живите български корени“  и още  - с разказ за сборната изложба „Художниците Дочеви – баща и синове“ . Пловдивчани могат да видят експозициите в Музея през целия месец септември.

Обединението, но не в исторически план, а в наши дни е фокус на анкетата на Екатерина Костова с пловдивчани. В празничния ден  припомняме и епизод от разговора на Паолина Комсалова с актьора Валери Кьорленски,  като срещите с него продължават през цялата седмица в рубриката „Добро утро, Ден“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30