Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Открива се "Сцена на кръстопът" с "Укротяване на опърничавата"


С премиера на Пловдивския драматичен театър тази вечер се открива неговия юбилеен 140-и сезон и юбилейното 25-о издание на един от най-влиятелните театрални фестивали у нас „Сцена на кръстопът“. 

Билетите за „Укротяване на опърничавата” от Уилям Шекспир с режисьор Стайко Мурджев са изчерпани при капацитет от 50% в залата, както изискват противоепидемичните мерки. Заради големия зрителски интерес, вече е програмирана и втората му премиера за 27 септември. 

В програмата на фестивала тази година няма чуждестранни участия, но българските представления са отличени с множество награди ИКАР и АСКЕЕР. Сред тях са „Боклук” с режисьор Ивайло Христов, моноспектакълът на Христо Мутафчиев „Плач на ангел“, „Портокалова кожа” със сценична редакция и постановка на Петър Денчев и „Шекспирин по време на пандемия“ с автор и режисьор Теди Москов. 

Наред с 18-те спектакъла са подготвени две работилници с журналиста Георги Тошев и композитора Асен Аврамов и изложба на сценографа Елена Иванова в Галерия U.P.A.R.K. Акцент на фестивала е срещата с актрисата Цветана Манева за премиерата на книгата „Тя, Цветана” на Яна Борисова и Георги Тошев. 

Публиката на всички събития задължително трябва да носи маски от момента на влизането си в сградата до напускане на театъра. Мотото на „Сцена на кръстопът” тази година е „Театъра Надеждата”. За първи път негов директор е директорът на пловдивския Драматичен театър Кръстю Кръстев, а лице – актрисата Ивана Папазова. 


Още от категорията

Пловдив дигитализира експонати и артефакти от музеи, ГХГ и НБ

Започва реализирането на проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, обяви заместник-кметът на града Пламен Панов. В проекта са включени 7 културни институции – Общинският институт „Старинен Пловдив“, Археологическият, Историческият, Етнографският и Природонаучният музеи,..

публикувано на 09.08.22 в 12:47

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06.08.2022г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 06.08 до 12.08.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Сара Джио. С обич от Лондон. 308 стр. ок. 4А, Хермес, 2022. Роза Лей. От Венеция с любов. 448 стр., ок. 5А, СофтПрес, 2022. Дейвид..

публикувано на 09.08.22 в 10:43

"Ден на ашурето" пред Джумая джамия

„Денят на Ашурето“ , носещ посланието за толерантност, по традиция събра пред пловдивската Джумая джамия представители на всички етнически общности в града. Домакини на празника бяха Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство.  Много пловдивчани и гости на Пловдив опитаха вкусно ашуре, а младежи в традиционни турски носии черпеха..

обновено на 08.08.22 в 14:10

"Омагьосана душа" на Мартин Джачков превзема Пловдив

Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята "Омагьосана душа", като  осем нови портрета се представят за първи път пред публика. Артистът от десет години твори..

публикувано на 08.08.22 в 10:33

Античният театър посреща Виенския симфоничен оркестър

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив. Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 9 и 10 септември. Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи..

публикувано на 08.08.22 в 10:21