Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много жертви и заразени с COVID-19 медици за 24 часа в Пловдив

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в пловдивска област  вече е 320 на 100 000 души население. Това обявиха от Областния оперативен щаб. За последното денонощие с коронавирус са починали 21 души, сред които е 19- годишен младеж. Всички са били със съпътстващи заболявания и без имунизация, уточниха от РЗИ Пловдив. 

При тест на пловдивчанин е открит и наблюдаван от Световната здравна организация щам на вируса. 

C.36.3.1 - наблюдаваният вариант на COVID-19

Пловдивчанин е с единствения, различен от преобладаващия в страната Делта вариант на коронавируса. Това сочи днешната справка на Националния център по заразни и паразитни болести. Пробата е взета през август и е на разновидност, която Световната здравна организация следи, но не заради повишен риск, обясни доц. Д-р Мария Атанасова, ръководител на лабораторията към УМБАЛ „Св. Георги“:

"Тези, които само ги наблюдават, те не са считани за толкова опасни. Или още не са се проявили с по-бързо разпространение, с по-високо число на заразяване. Този е от тях"

Новите случаи 

От новоустановените за последното денонощие в пловдивска област с коронавирус 175 души, 13 са от медицинската общност. Сред тях са трима лекари, стоматолог, 5 медицински сестри, 2 акушерки и 2-ма санитари. 34 души от новорегистрираните са приети в болница, останалите ще се лекуват вкъщи. 

Междувременно за нарушена карантина по бързото полицейско производство ще бъде съден 40 годишен жител на село Христо Даново.

Репортажът е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.  Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 07:05

Откриха огнище на птичи грип в Асеновград

Огнище на птичи грип е открито в обект за отглеждане на кокошки носачки в Асеновград, където се отглеждат над 150 хиляди птици. Пробите за изследване са изпратени заради наблюдаваната от регистрирания ветеринарен лекар повишената смъртност в птицефермата, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.  Определена е 3-километрова..

публикувано на 18.04.24 в 07:03

Над 4000 кутии нелегални цигари иззе полицията

Над 4000 кутии цигари без бандерол са иззети от полицията. При процесуално-следствените действия под наблюдение на Районна прокуратура - Пловдив са иззети 81 хиляди къса фабрични цигари без български бандерол Специализираната операция е осъществена вчера от служители на Трето РУ като част от активните мерки за пресичане на незаконна..

публикувано на 17.04.24 в 17:29

Пръскат срещу кърлежи и комари в Пловдив през нощта

От тази вечер започва пръскането срещу комари и кърлежи в Пловдив, ако метеорологичните условия са подходящи. До 26-ти април ще бъдат обработени розовите насаждения по основните булеварди в града, както и извършена дезинсекция по двата бряга на река Марица и в гробищните паркове. Обработките ще се извършват в часовия диапазон 22:00 – 5:30..

обновено на 17.04.24 в 16:20

Работещите във ВМЗ ще получат ДМС за Великден от една МРЗ

Допълнително възнаграждение, което работници и служители във ВМЗ ЕАД – Сопот ще получат, ще бъде изплатено преди Великден. Бонусът е в размер на една минимална работна заплата за предприятието, съгласно Колективния трудов договор.  Това става след решение на Съвета на директорите, на база добри финансови резултати, постигнати в дружеството и проведени..

обновено на 17.04.24 в 15:25