Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отново на училище - "Точно днес"

Когато краят отвежда към началото, спиралата на времето ни зарежда с оптимизъм. На 15 септември той е с образ на дете в първи клас - видимо цветен, красив и вълнуващ. И изобщо не буди съмнение искреността на усмивката му преди първия час на едно дълго и отговорно начало.

От 15 септември първокласници и тийнейджъри с тежки чанти и елегантни смартфони ще започнат да сричат уроците по живеене, в съпровод на наваксващи нови знания и истини за живота и времето ни учители и родители.

А  края на неуспешните опити, заради неусвоени навреме уроци, днес разпознаваме в политическия разпад на несбъдната електорална надежда за съставяне на Правителство... И политиците често не си подготвят домашните...

В програма „Точно днес“ теми са началото на новата учебна година и краят на проиграното напразно парламентарно време. От 7.00 до 10.00 ще чуете първокласника Сезар Рамадан, заместник-кмета „Образование“ Стефан Стоянов, дванадесетокласници от пловдивски училища.

От мястото на събитието преди първия звънец на учебната 2021-2022 г. – ОУ „Димитър Талев“, е репортажът на Живка Танчева.

По-близо или по-далеч сме от политическите компромиси в интерес на държавността след разпускането на 46-я български Парламент и ще успеят ли политическите сили да мобилизират електоратите си за участие в предстоящите президентски и парламентарни избори. Събеседник – политологът Даниел Смилов.

Магичното септемврийско време вписва в културния афиш на Пловдив изложби и театър с ярки сценични присъствия. В Регионалния етнографски музей утре се открива изложба, показваща търсенията на едно семейство художници – фамилията Дочеви – баща Асен и синове Борис и Петър. За събитието, което е част от инициативата „Европейски дни на наследството“, разказва етнографът Грозделина Георгиева.

С режисьора на спектакъла „Салиери“ по Питър Шафър на Драматичен театър „Рачо Стоянов“-Габрово  Петринел Гочев – за музиката, съперничеството и гениалността в надпревара с усилието за съвършенство.

А в рубриката „Великите Европейци“ авторът Пламен Асенов разказва за титана на изкуството на Ренесанса Микеланджело Буанароти – ІІІ част. 


Още от категорията

Ранно Утро с "Шейкър"

Бавно, но уверено се приближаваме до есента – надяваме се  мека, красива и богата на багри, винаги носеща своя особена романтика, която ни спасява от мислите за задаващата се зима. В неделното утро ни предстоят няколко срещи, куп полезни съвети и още толкова интересна информация! Така ще звучим  накратко! Някои определени движения на..

обновено на 18.09.21 в 17:10

"Добро утро, ден!" с проф. Тони Шекерджиева - Новак

От Пловдивското музикално училище, през Консерваторията, сцените на България и Европа, преподавателската кариера, семейството в дългата линия от нейната прабаба до внучката, която е бучката й захар в деня...- това е маршрутът на разговора ни с ректора на АМТИИ "Асен Диамандиев" - проф. Тони Шекерджиева - Новак. И пътят не е прав.  В "Добро утро, ден"..

обновено на 17.09.21 в 16:44

Слушайте дербито Ботев - Берое пряко по Радио Пловдив

Ботев (Пловдив) приема Берое (Стара Загора) в мач от осмия кръг на Първа лига. Двубоят е от 20:30 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. Домакините ще бъдат без наказания заради червен картон Реда Рабей. Каританът Тодор Неделев пък днес ще изиграе своя мач номер 200 в елита. Някои го поздравиха още в предишния кръг, но се оказа, че..

публикувано на 17.09.21 в 11:02

"Вход свободен"-за Пловдив с вяра, надежда и любов

Честит празник! Днес честваме един от най - светълите празници в църковния календар , обединени от трите сестри Вяра, Надежда , Любов и тяхната мъдра майка София.  "Вход свободен" ви среща с един неординерен пловдивчанин, чешит  и бяла врана с фейсбук - имидж на черна овца- Ангел Кочев, или "Angry Angel" , чиято първа книга излезе тази седмица...

публикувано на 17.09.21 в 09:39

Новините с коментар "Точно днес"

Нови лица на политическата витрина. Бившите министри Кирил Петков и Асен Василев, които набраха популярност в служебното правителство, тръгват към свой политически проект. Кого увличат, ще успеят ли да активират „спящ“ електорат или ще „наемат“ от сегашните играчи. Възможните хипотези ще коментираме със социолога Татяна Буруджиева. Разчетена е..

публикувано на 16.09.21 в 17:17