Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Можем да очакваме странни резултати от изборите 2 в 1

„46-то НС функционираше, за да удовлетвори емоционалните щения на десетина партийни лидери и няколко депутати около тях. Не биваше да имаме никакви очаквания от него“, това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той припомни, че зад гласовете на партиите стоят едва 1/3 от българските граждани с право на глас. „Това е изключително ниско представително Народно събрание. Няма как да оценяваме едно такова представителство, което е и със спорни политически качества“, каза политологът и обясни, че ниската активност на избирателите се дължи на това, че те не успяха да се припознаят в партиите.

„Това не са политически партии в същинския смисъл на думата. В тези партии липсва разбиране за тяхната функция и същност. Това са просто организации, които следват някакъв странен дневен ред, който дневен ред обслужва шепа партийни функционери“, така обясни Делийски провалът на 46-то НС, след предходния кратък живот на 45-то.

На спекулациите за съставянето на съвместен политически проект между Кирил Петков и Асен Василев Делийски коментира, че „една партия не може да бъде на двама министри. Ние трябва да видим какви са политиките, идеите, социалният интерес“.

 За изборите 2 в 1 той прогнозира, че ще се получи сливане на кампаниите.

„Изглежда, че двата субекта, които максимално ще спечелят от тази ситуация са ГЕРБ и Радев. ГЕРБ могат да спечелят допълнителна електорална подкрепа на парламентарния вот чрез силна анти-Радев реторика“, каза политологът.

ГЕРБ са толкова изчерпани идейно, че това е единственият им шанс да отворят някаква електорална периферия“, допълни още Делийски.

Той дефинира липсата на излъчен от тях президент като „несериозно“ и каза, че „това показва отношението на партията към изборите“.

„Можем да очакваме странни резултати от тези избори, но при всички положения те няма да са адекватни на предпочитанията на българските избиратели“, заключи политологът.

Целия разговор със Страхил Делийски слушайте в звуковия файл.


Още от категорията

Ако транспортът в Пловдив спре, кметът не трябва да управлява

Във времето на програма „Ден след ден“ е срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров с превозвачите след разкритията за източване на над 20 милиона лева публични средства от двама от тях с помощта на общински служители.  Разследващите оповестиха повече детайли за случая, а към данните им добавяме съмненията на общинския съветник от ДСБ Йордан..

публикувано на 22.10.21 в 15:50

От 34 години съм в Мюнхен, а у нас още ме учат как се живее там

Юлия Станкова от 34 години живее в Мюнхен, била е учител по пиано. Вече е пенсионер, което й позволява да пътува повече като често се връща в родния й Пловдив.  В момента си е у дома и следи с интерес дебата за въвеждането на зеления сертификат на закрито. Ядосва се на реплики, че тук с мерките се прекалява в сравнение с Германия и другите..

публикувано на 22.10.21 в 12:53

В Чепеларе и да искаш, няма откъде да извадиш сертификат

На територията на Община Чепеларе не функционират пунктове за издаване на необходимите на гражданите зелени сертификати, които да им позволят да участват пълноценно в обществения живот, а на бизнеса да генерира приходи, чрез осъществяване на дейността си. Това се казва в ппротестно писмо на сдружението "Заедно за Чепеларе, изпратено за..

публикувано на 22.10.21 в 11:27

Може би е време във "фризера" да влезе и цената тока за бизнеса

Първите компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас за небитовите консуматори на електрическа енергия се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.   Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се..

публикувано на 22.10.21 в 11:13

Пловдивските училища са лидери по онлайн обучение

В Пловдив училищата са подготвени изцяло за онлайн обучението и са лидери в страната по този показател. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по повод преминаването от днес на ротационен принцип на обучение в пловдивските учебни заведения. По схемата 50% присъствено обучение и 50% обучение от разстояние в електронна среда са всички..

публикувано на 22.10.21 в 10:42