Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 г. безценни експонати в Авиомузея на Пловдив


С вход свободен, изложба, демонстрация и нова книга днес Музеят на авиацията в Крумово отбелязва 30 години от откриването на своята сбирка. Експозицията носи името „Вече сме на 30“.

Тя  включва уникални фотоси и документи, запечатали някои от най-важните и емоционални моменти от историята на музея. Оттук  стартира четвъртата въздушна обиколка на България, със символичното участие на 15 малки самолета, свързана с историята на авиацията в България.  

Свежият, слънчев  и леко ветровит  есенен ден благодатно вля подемна сила под крилете на  излитащите самолети, отбелязали  националната авио обиколка на България. Държавата, която може нескромно да се похвали като родоначалник  на бойната авиация, с повече от столетна традиция. 

Чуден за тия ширини е и разположеният край Пловдив Музей на авиацията, събрал десетки уникални експонати – образци на всевъзможна летателна техника от нейната зора до почти наши дни, почти, понеже нов експонат влиза в музея едва след като е свален от въоръжение.

30 години откакто дълголетната идея за авиомузей, първоначално датираща от 20-сетте  години на миналия 20-ти век, се осъществява в неговия край – през 1991-ва. Тук,  край Крумово. Било е буренясало поле, разказва родоначалникът на музея и негов първи директор -  Йорго Керанов. Самият той – летателен ас, облетял всички 13 типа самолети в бойната ни авиация през годините и – личен пилот на легендарният дългогодишен Министър на Отбраната – армейски генерал Добри Джуров. Днес, отдавна надхвърлил 90-те си  години,  полковник Керанов си спомня всичко с бистра мисъл.

Наперен и изправен, край пистата  стои едно друго младо момче, отхвърлило товара на годините,  в чийто очи безметежно излитат и кацат  всички самолети, на които е летял. Един от първите пилоти на реактивни изтребители в България.

Романтиката на  събитието е разнежваща, но реалността протича всеки ден.  За да го има авиомузея  все така аткрактивен – централна е ролята на сегашният му директор, от десетилетие насам – Рада  Банялиева.

За първи път бе представена и книгата „Българската бойна авиация в спомени 1939 – 1955“. В нея са включени мемоари на летци и авиоинженери, служили преди, по време и малко след Втората световна война във Въздушните Войски на негово величество и ВВС. 

Бъдещите авиатори и любителите на бойни изтребители имаха възможност,  макар и чрез  изкуствения интелект, да тестват симулатори на боен самолет Су-25 и на американския танк М1А2 Абрамс. Тя  е продукт на преподаватели и студенти от катедра „Въздушен транспорт“ към Факултета по транспорт на Техническия университет в София. 

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл, а видео репортаж гледайте в youtube канала ни и тук:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55