Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За пловдивчанина Харалампи Тачев в Деня на независимостта

Изписан калиграфски върху пергамент с печатите на Фердинанд и на всички министри и поставен в богато орнаментирана медна капсула с позлата, а тя самата поставена в сандъче. Така изглежда официалният Манифест на Независимостта, който днес се пази в Държавния архив.

Сътворен е за повече от година от художника-приложник Харалампи Тачев. Модернист, но в същото време със стил, който определят като "старобългарски", преподавател и обществено ангажиран заради близостта му с царската фамилия, той е умишлено забравян през социализма.

Художникът е роден в Пловдив пред 1875 година, но става известен като "най-софийския" художник, защото много знакови сгради, както и гербът на столицата, са негово дело. 

Пловдив би могъл да види орнаменти от Харалампи Тачев в църквата „Света Марина", ако те не бяха покрити от тапети... Негови произведения все още се пазят  църквата "Св. св. Кирил и Методий и във фонда на Градската художествена галерия.

Тачев не забравя Пловдив през целия си живот и родният му град често се връща в творчеството му. Той е председател на "Пловдивската дружба" в София, ръководи и "Дружеството на южнобългарските художници" със седалище в Пловдив. 

За него изследователят му - изкуствоведът проф. Милена Георгиева, споделя, че е бил изключителен работохолик, много отзивчив  за различни каузи и скромен, както и повечето автори от онова време. България е била най-важна за тях.

Двете части на интервюто с проф. Георгиева можете да чуете в прикачените файлове.


Още от категорията

Ако транспортът в Пловдив спре, кметът не трябва да управлява

Във времето на програма „Ден след ден“ е срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров с превозвачите след разкритията за източване на над 20 милиона лева публични средства от двама от тях с помощта на общински служители.  Разследващите оповестиха повече детайли за случая, а към данните им добавяме съмненията на общинския съветник от ДСБ Йордан..

публикувано на 22.10.21 в 15:50

От 34 години съм в Мюнхен, а у нас още ме учат как се живее там

Юлия Станкова от 34 години живее в Мюнхен, била е учител по пиано. Вече е пенсионер, което й позволява да пътува повече като често се връща в родния й Пловдив.  В момента си е у дома и следи с интерес дебата за въвеждането на зеления сертификат на закрито. Ядосва се на реплики, че тук с мерките се прекалява в сравнение с Германия и другите..

публикувано на 22.10.21 в 12:53

В Чепеларе и да искаш, няма откъде да извадиш сертификат

На територията на Община Чепеларе не функционират пунктове за издаване на необходимите на гражданите зелени сертификати, които да им позволят да участват пълноценно в обществения живот, а на бизнеса да генерира приходи, чрез осъществяване на дейността си. Това се казва в ппротестно писмо на сдружението "Заедно за Чепеларе, изпратено за..

публикувано на 22.10.21 в 11:27

Може би е време във "фризера" да влезе и цената тока за бизнеса

Първите компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас за небитовите консуматори на електрическа енергия се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.   Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се..

публикувано на 22.10.21 в 11:13

Пловдивските училища са лидери по онлайн обучение

В Пловдив училищата са подготвени изцяло за онлайн обучението и са лидери в страната по този показател. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по повод преминаването от днес на ротационен принцип на обучение в пловдивските учебни заведения. По схемата 50% присъствено обучение и 50% обучение от разстояние в електронна среда са всички..

публикувано на 22.10.21 в 10:42