Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обявената независимост променя живота на всеки гражданин

22 септември е символен ден, в който направената стъпка към независимост отваря перспективите за развитите на България. голяма част от тях остават са пропилени, но така или иначе от този ден стрната ни е на картата на суреверените държави.

Не случайно е тържественото идване на Фердинанд в Пловдив след обявената независимост, защото тогава се слага край на  съществуването на Източна Румелия, която съществува в правния мир и след Съединението, припомня историкът Видин Сукарев.

Той акцентира върху пловдивската следа и личностите от Пловдив, чиито имена и дело са свързани с Деня на Съединението - Иван Стефанов Гешев, Александър Малинов, министърът на правосъдието д-р Тодор Кръстев, който е от Перущица, Михаил Такев и Андрей Ляпчев са възпитаници на пловдивската Мъжка гимназия, Константин Хаджикалчов - една от легендарните фигури на нова България...

Актът на независимостта има отражение и въруу живота на всеки  българин. 

Започва сериозна административна реформа, много дружества се пререгистрират, започва строителството на жп линията Пловдив - Чирпан, която прави връзка и до Стара Загора и до Бургас, строи се и гара Филипово, Захарната фабрика - символ на идустриализацията...

Белег на времето и любопитен детайл, който изследва Видин Сукарев, е и развитието на спорта в първите години на 20 век. Наскоро бяха открити документи, които показват, че клуб "Ботев" е създаден през 2007, а през 2010 е първото местно първенство.

Целият разговор е в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Работодателите трябва да осигурят ковид тестовете

„ Зеленият сертификат от юридическа гледна точка не противоречи на Кодекса на труда “ – заяви в интервю за Радио Пловдив експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов. Той е категоричен, че де юре няма нарушаване на трудовите права, т.е. те могат да се упражняват, но под 4 условия: едното е за представяне на сертификат за извършена..

публикувано на 21.10.21 в 16:02

Пловдивска улица стои "на тъмно" вече 2 години

Две години пловдивска улица стои „на тъмно“. Жителите на улица Куманово, кв.Кършияка, в район „Северен“ водят битка с институциите вече близо 2 години. Причината- липса на улично осветление. Проблемите с осветлението започват преди близо 4 години , когато множество аварии го прекъсват. Все пак, то се връща. До момента, в който през..

публикувано на 21.10.21 в 11:39

Лекари и персонал без зелен сертификат ще бъдат тествани

Работещите в болниците ще бъдат задължени, от 21 октомври, да предоставят „зелен сертификат“, за да упражняват дейността си. Това се казва в новата заповед за противоепидемичните мерки у нас на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. В интервю за програма "Ден след ден" управителят на общинската болница "Свети Мина" коментира новата мярка и..

публикувано на 20.10.21 в 16:36

Домът за стари хора очаква инструкции

Общинари и директори на социални домове в Пловдив спешно очакват указания във връзка с новите мерки на здравния министър заради мащабите на пандемията. Оказа се, че близо една трета от персонала не е ваксиниран и не е преболедувал коронавируса, което означава, че не могат да се явят на работа. Така социалните домове едва ли ще могат да..

публикувано на 20.10.21 в 15:34
Румяна Титерякова

"Запознайте се - Пловдив и още..." с новия пътеводител

"Запознайте се - Пловдив и още..." Така се нарича най-новият пътеводител за Пловдив и региона под знака на Университетското издателство "Паисий Хилендарски". Между неговите 300 страници се редуват легенди и исторически факти за Пловдив, Асеновград, Хисаря и Старосел, фотографски илюстрации на Димитра Лефтерова и карта на Ваня Аргирова. Автор..

публикувано на 20.10.21 в 14:37