Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Аз ще водя листата в Пловдив, очакваме 30% подкрепа

"За мен Пловдив е един много хубав град и както казваше баба ми "Не е важно от къде си, а откъде си родом", а аз съм родом от Пловдив, каза Кирил Петков при първото си посещение в града като лидер на "Продължаваме промяната". 

Освен това Пловдив е модел на проспериращ български град и това е допълнителна мотивацията за решението ми, допълни той преди срещата си със симпатизанти тук.

На второ място в пловдивската листа на формацията ще бъде проф. Даскалов - изявен учен в oбластта на хранителните технологии с над 4000 публикации в научни издания. Той е роден в Първомай, с което отговаря на един от основните критерии за кандидатите за депутати - да са родени в региона, който ще представляват парламента, обясни Кирил Петков. Той посочи, че основен критерий за почтеност на кандидатите за депутати на партията ще бъде да обявят финансовото и имущественото си състояние.

По думите му резултатът, който социолозите дават към този момент за проекта е доста висок, като се има предвид, че е на база само на популярността на двама души. 

Очакваме "Продължаваме промяната" да получи  30% подкрепа на изборите на 14 ноември. Целта, каза Петков, е в Народното събрание да се формира мнозинство от 121 депутати, които да могат да продължат вече започнататa промяна.

На среща със симпатизанти край Римския стадион в Пловдив Петков каза, че през следващата седмица ще поканят представители на  "Демократична България" и "Изправи се..", за да договорят споразумение за коалиционни действия след изборите.

Петте приоритета, които Кирил Петков открои, са нулева корупция, смяна на главния прокурор Иван Гешев и правосъдна реформа, по-ефективно разпределение на средствата в здравеопазването, образователна система, която да не изисква взимане на частни уроци и разпределение и назначения на най-подготвените хора, а не тези с най- големи връзки.

Искаме България да стане пoртал за европейските пазари на всички бизнеси, които да организират логистиката си от тук, каза още Петков и даде пример от работата си като икономически министър, когато американска компания базира в Пловдив логистичния си център. 

Пак от това време обаче са и разговорите му с потенциални чужди инвеститори, които искат да дойдат у нас, но ги спира неработещата съдебна система. 

Не е редно медицинските сестри да получават по 1000 лева заплата, а да има лекари, които взимат по 80 000 на месец, не е логично една гимназия като Софийската математическа да създава най-големите отличници, а да има училища, в които четвъртокласниците не могат да покрият тройките си, са още два от проблемите, които открои.

На въпрос как ще постигне обещанията си Петков обобщи, че "всичко опира до прозрачно управление и конкурси". Той отново даде пример с практиката си на министър, който е направил интервюта за ръководните постове на ДКК едва след като комисия ги е сортирала без неговата намеса.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18