Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кирил Петков: Аз ще водя листата в Пловдив, очакваме 30% подкрепа

"За мен Пловдив е един много хубав град и както казваше баба ми "Не е важно от къде си, а откъде си родом", а аз съм родом от Пловдив, каза Кирил Петков при първото си посещение в града като лидер на "Продължаваме промяната". 

Освен това Пловдив е модел на проспериращ български град и това е допълнителна мотивацията за решението ми, допълни той преди срещата си със симпатизанти тук.

На второ място в пловдивската листа на формацията ще бъде проф. Даскалов - изявен учен в oбластта на хранителните технологии с над 4000 публикации в научни издания. Той е роден в Първомай, с което отговаря на един от основните критерии за кандидатите за депутати - да са родени в региона, който ще представляват парламента, обясни Кирил Петков. Той посочи, че основен критерий за почтеност на кандидатите за депутати на партията ще бъде да обявят финансовото и имущественото си състояние.

По думите му резултатът, който социолозите дават към този момент за проекта е доста висок, като се има предвид, че е на база само на популярността на двама души. 

Очакваме "Продължаваме промяната" да получи  30% подкрепа на изборите на 14 ноември. Целта, каза Петков, е в Народното събрание да се формира мнозинство от 121 депутати, които да могат да продължат вече започнататa промяна.

На среща със симпатизанти край Римския стадион в Пловдив Петков каза, че през следващата седмица ще поканят представители на  "Демократична България" и "Изправи се..", за да договорят споразумение за коалиционни действия след изборите.

Петте приоритета, които Кирил Петков открои, са нулева корупция, смяна на главния прокурор Иван Гешев и правосъдна реформа, по-ефективно разпределение на средствата в здравеопазването, образователна система, която да не изисква взимане на частни уроци и разпределение и назначения на най-подготвените хора, а не тези с най- големи връзки.

Искаме България да стане пoртал за европейските пазари на всички бизнеси, които да организират логистиката си от тук, каза още Петков и даде пример от работата си като икономически министър, когато американска компания базира в Пловдив логистичния си център. 

Пак от това време обаче са и разговорите му с потенциални чужди инвеститори, които искат да дойдат у нас, но ги спира неработещата съдебна система. 

Не е редно медицинските сестри да получават по 1000 лева заплата, а да има лекари, които взимат по 80 000 на месец, не е логично една гимназия като Софийската математическа да създава най-големите отличници, а да има училища, в които четвъртокласниците не могат да покрият тройките си, са още два от проблемите, които открои.

На въпрос как ще постигне обещанията си Петков обобщи, че "всичко опира до прозрачно управление и конкурси". Той отново даде пример с практиката си на министър, който е направил интервюта за ръководните постове на ДКК едва след като комисия ги е сортирала без неговата намеса.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

Галерия

Още от категорията

Ако транспортът в Пловдив спре, кметът не трябва да управлява

Във времето на програма „Ден след ден“ е срещата на кмета на Пловдив Здравко Димитров с превозвачите след разкритията за източване на над 20 милиона лева публични средства от двама от тях с помощта на общински служители.  Разследващите оповестиха повече детайли за случая, а към данните им добавяме съмненията на общинския съветник от ДСБ Йордан..

публикувано на 22.10.21 в 15:50

От 34 години съм в Мюнхен, а у нас още ме учат как се живее там

Юлия Станкова от 34 години живее в Мюнхен, била е учител по пиано. Вече е пенсионер, което й позволява да пътува повече като често се връща в родния й Пловдив.  В момента си е у дома и следи с интерес дебата за въвеждането на зеления сертификат на закрито. Ядосва се на реплики, че тук с мерките се прекалява в сравнение с Германия и другите..

публикувано на 22.10.21 в 12:53

В Чепеларе и да искаш, няма откъде да извадиш сертификат

На територията на Община Чепеларе не функционират пунктове за издаване на необходимите на гражданите зелени сертификати, които да им позволят да участват пълноценно в обществения живот, а на бизнеса да генерира приходи, чрез осъществяване на дейността си. Това се казва в ппротестно писмо на сдружението "Заедно за Чепеларе, изпратено за..

публикувано на 22.10.21 в 11:27

Може би е време във "фризера" да влезе и цената тока за бизнеса

Първите компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас за небитовите консуматори на електрическа енергия се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.   Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се..

публикувано на 22.10.21 в 11:13

Пловдивските училища са лидери по онлайн обучение

В Пловдив училищата са подготвени изцяло за онлайн обучението и са лидери в страната по този показател. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по повод преминаването от днес на ротационен принцип на обучение в пловдивските учебни заведения. По схемата 50% присъствено обучение и 50% обучение от разстояние в електронна среда са всички..

публикувано на 22.10.21 в 10:42