Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕС да спре търговията с въглеродни емисии

Според  Ситибанк студена зима може да вдигне цените на втечнения природен газ до умопомрачителните 100 долара за  милион британски термални единици. Това е около пет пъти повече от сегашните рекордни цени в Европа и Азия. Потенциалните последствия се простират от тотален икономически срив в Европа до войни в различни мащаби.

"Това е апокалиптична прогноза. Ако нещо такова се случи, икономическият удар ще бъде изключително силен и ще касае основно Европа и Азия. САЩ и Австралия са износители и ще спечелят страшно много от това", коментира в интервю за Радио Пловдив енергийният експерт Боян Рашев. По думите му печалба ще има и Русия като ней-голям доставчик на природен газ в света.

Сериозен проблем ще е цената на енергията за отопление-основно електричество и газ. Според Рашев най-бързото решение, което може да бъде взето на европейско ниво, е да се свалят цените на въглеродните квоти или даже напълно да се спре търговията с тях.

 "Това ще даде възможност поне на цените на електроенергията да паднат", смята той. При цената на газа обаче, според експерта, не може да се очаква такава незабавна реакция.

"При тях страдаме от това, че Европа дългосрочно води война срещу собствените си газови компании и живее с илюзията, че може да замени газа и въглищата с възобновяеми източници просто така. Тази илюзия за съжаление има много силна масова подкрепа сред хората. Но в момента това се разбива на пух и прах. Просто реалността е ужасяваща", каза още Боян Рашев.

Според него "Газпром" просто се възползва от тази ситуация, за да печели от по-високите цени на газа. В същото време, според него, руската компания не създава за целта изкуствен дефицит, а просто не може да добие толкова газ, колкото е нужен на Европа в момента.

На въпрос дали трябва да се спре износа на ток в такава ситуация, Боян Рашев отговори: " Аз прогнозирам, че европейският електроенергиен пазар, от който България е част,  ще се разпадне на съсавните си части. Тоест, страните изведнъж ще осъзнаят, че енергийната независимост им е по-важна от това да са част от ЕС".

Още от категорията

"Капачки за бъдеще" в Пловдив и още 25 града

Благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще“ организира своята девета национална кампания. Тя ще се проведе в два дни на територията на 26 града.  В Пловдив пунктът за предаване на капачки е паркингът на магазин МЕТРО 1, като всеки, желаещ да дари събраните капачки може да направи това от 10 до 14 часа.  За първи път, освен капачки, в..

публикувано на 16.10.21 в 09:35

Нужен е експертен разговор за ядрената енергия

Какво означава за България Зелената сделка и както следва, след като днес представяме в европейските институции Плана за възстановяване и устойчивост, в ефира на Радио Пловдив коментира   Любов Панайотова , директор на фондация  "Европейски институт".  „Надяваме се да следват наистина хубави неща. Финансовият ресурс е изключително голям. В..

публикувано на 15.10.21 в 16:56

Автобусите са по- малко, защото парите и шофьорите не стигат

Драстични нарушения по обслужването на автобусна линия №10 от фирмата „Хеброс бус“ станаха известни след като Радио Пловдив потърси информация от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Оповестената информация дойде след сигнали на пътници, че от  месеци  ситуциацията с Десятката е трагична, като им се случва да стоят по..

публикувано на 15.10.21 в 16:32
Златко Златанов

Трябва да затворят за 14 дни цялата държава

За тотален локдаун в цялата страна се обяви днес председателят на   Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и Западните Родопи Златко Златанов. В следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“ той мотивира предложението си с огромните разходи, които браншът в момента плаща за ток и топла вода и с високата..

обновено на 15.10.21 в 15:32

Българо-китайски център за обучение откриха в АУ

С онлайн церемония стартира работилницата Лубан в България. Новият българо –китайски център в Аграният университет в Пловдив откриха посланикът на Китайската народна република в София Дун Сяоддзюн и ректорът на университета проф. Христина Янчева . Тя подчерта в словото си, че през ноември 2019 г. Аграрният университет подписва споразумение..

обновено на 15.10.21 в 15:20