Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Палиативните мерки няма да решат кризата в енергетиката

Служебното правителство се опита да реагира на енергийната ситуация в Европа, но трябва да е ясно, че цените у нас са по-ниски не заради усилията на кабинета, а единствено и само заради работата на ТЕЦ „Марица Изток“ – 2, коментира пред Радио Пловдив енергийният експерт Васко Начев - час преди обявяването на правителствените мерки за справяне с кризата в енергийната сфера.   

Начев припомни твърдението на „Булгаргаз“, че няма възможност за внос на азерски газ, защото интерконекторът с Гърция не е готов. Според него обаче, независимо че връзката не е довършена, по-евтиният азерски газ може да се внесе у нас. „Ние внасяме една четвърт ¼ от възможния капацитет, който имаме за внос и не разбирам защо това се случва. Иначе се надявам, че догодина юли месец интерконекторът най-сетне ще бъде пуснат в експлоатация“, каза експертът.

Той заяви, че няма много полезни ходове в ЕС, за да има спад в цените на енергоносителите. „Има обаче три неща, които могат да се свършат в цяла Европа, защото "зелената идея"  ни доведе до настоящото положение. "Аз не съм противник на зелената енергия, но зад нея вървят сериозни финансови интереси“.

Първата мярка, според енергийния експерт Васко Начев, трябва да е незабавен мораториум на зеления рекет за въглеродните емисии.

Втората е такса задължение към обществото. „Тя не е голяма, но ще внесе глътка въздух за и за бизнеса, и за крайния потребител". КЕВР засега пази битовите потребители у нас, а европейските потребители вече са под ударите на високите цени. Очаква се обаче догодина у нас увеличение при електроенергията - до 5%.

Третата мярка, която може да се въведе, е понятието „енергийна бедност“, добави Васко Начев. „Това понятие обаче трябва да е изпълнено със съдържание и яснота, т.е. да е ясна границата на тази бедност. Тази мярка е необходима, за да могат хората да си правят сметките“.

Той беше категоричен, че енергийният пазар е свободен и ние не можем да го атакуваме с рестриктивни мерки, защото ще бъдем „наказани“. „Не можем да посягаме на енергийния пазар с "бутонките напред", защото това е палиативна мярка и тя няма да реши проблема напред във времето. Трябват ни трайни мерки и то занапред, за да могат хората у нас да понесат тежката зима, която ни очаква“, каза в заключение енергийният експерт.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

В земеделието трябва да има предвидимост

"Важното сега  за нас е да има стабилно управление, без значение как ще се казва министърът и от коя партия ще бъде. Бъдещият министър на земеделието трябва да може да осигури предвидимост в работата на Министерството". Това  заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България и бивш земеделски министър Венцислав Върбанов...

публикувано на 07.12.21 в 16:49
Ивайло Динев

Дойде време да застанем наравно с европейците

Доколко успешно ще е новото българско правителство? Как формулата за неговия състав ще се проектира в парламента и мнозинството там? По какви принципи се разпределят ресорите в кабинета? Има ли опасност  от партийна феодализация на отделните министерства? А на държавата? Отговорите търсим от политолога  Ивайло Динев , доктор по политически науки от..

публикувано на 07.12.21 в 15:18
Кузман Илиев

Повече чужди инвестиции очакваме от новия кабинет

Как се конструира кабинет от четири партии, и как да се наредят министерските кресла в него, така че да няма колизии още на старта. Или промените могат да се случват, въпреки опасенията след трите избора, тази година. Темите коментираме с Кузман Илиев , икономически и политически анализатор. Той акцентира над промените в Министерството на..

публикувано на 07.12.21 в 10:49

Покачването на цената на тока може да продъжи и след януари

„Покачването на тока е притеснително, защото това е един процес, който трябва да свърши в началото на следващта година, но очакванията ми са, че ще продължи и след това“, каза енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той коментира искането на бизнеса за помощи, свързани с цената на енергетиката като..

публикувано на 07.12.21 в 10:46

Пробивът при Водната палата ще увеличи трафика в района

Градските теми и коментар на зелените политики в община Пловдив - говорим с общинския съветник  Добромира Костова  от Зелено движение, част от групата Демократична България. Още за пробива при Водната палата, за серията активности за подобряване на качеството на въздуха, и как ще се реализира зарядната инфраструктура на града.  "Всяко едно решение..

публикувано на 07.12.21 в 09:17
Подкасти от БНР