Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мистичните Родопи" – нова книга с пътеписи за планината

В програма "Точно днес" представяме идеята за пътеписите "Мистичните Родопи" с автора Иво Георгиев. Нова книга, която дава идеи за разходки в слънчевите есенни дни, на издателство "Сиела".  От Жълтата пещера до Шан кая, или как са запечатани в думи и снимки мистичните кътчета на Родопите.

Пътеписите от Иво Георгиев съдържат 21 истории и 150 цветни фотографииРедица туристи, пътешественици, фотографи и откриватели попадат под омайващото влияние на Родопите – родната планина, която сякаш никога не може да бъде напълно опозната.

От Шан кая през неразгаданите скали край Дъждовница, до тайнствения саркофаг край Душка – в тази книга няма да откриете само напътствия как да достигнете едно или друго място, но и най-съкровените ѝ извивки и усойни долини.

Пътуването на Иво Георгиев е бавно, понякога дори летаргично, наситено с картини, истински хора, върхове, спомени и мечти. Неговата красота се крие не в изреждането на факти, които могат да бъдат открити във всеки един пътеводител, а в преживяването на всяка гледка,  по детски възторженото клатушкане по моста на думите, с които авторът разказва за своите приключения.

Със своите 150 цветни фотографии изданието успява да улови пайзажи, заклинания, свещенодействия, езически ритуали, останали и до днес. „Мистичните Родопи“ е книга-родопис. Пътешествие, което пресъздава магията на планината, подслонила вярвания и култури, които са се наслагвали, диплели, преплитали една в друга. 

Иво Георгиев е автор на две стихосбирки и на албума с авторски песни – „ГрАДЪТ на сНЕЖНИЯ чоВЕК”, с който става лауреат на националната среща „Поетични струни” в Харманли. Автор е и на сборниците с разкази "Исус ми прати SMS" и „Дневникът на кралския гъделичкар”, както и романа  „Уроборос”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15