Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" започва новата седмица

Снимка: Радио Шумен

В понеделник сутрин - на 4 октомври, десет дни преди старта на предизборната кампания - как се подрежда политическият пъзел и кои са новите участници в изборната битка за "Дондуков", 2. 

Ясно е вече, че в надпреварата, издигнати от инициативни комитети, влизат проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ПП "ГЕРБ" и Лозан Панов с очакване да бъде кандидатът на ДБ. Двете номинации ще коментираме с политическия анализатор Георги Харизанов и бившия депутат от ДБ Манол Пейков. 

От предстоящите избори и към резултатите от местния вот в община Калояново - говорят победители и победени в кметската надпревара.

Как новините за фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID -19  у нас стигнаха до Европа и как институциите гледат на тази измама. Реален ли е рискът в ЕС да спрат да признават сертификатите ни за ваксинация, ако не се вземат спешни мерки за овладяването на бума на фалшиви документи. По актуалната тема говорим с Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Традиционно октомври е месецът за борба с рака на гърдата. В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Една от основните причини за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са малки.

Броят на засегнатите жени у нас също расте, като годишно се диагностицират около 3500 нови случая. За профилактиката, навременното диагностициране и новите терапии ще говорим със специалиста доц. Ваня Узунова от УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

Във времето за култура ще открием „Седмица на мозайките в Пловдив 2021“ . Проявата е пилотен проект на Фондация „Балканско наследство“, който има за цел да популяризира мозайките и да привлече общественото внимание към тяхното запазване, бъдеще и въздействие. Повече ще ни разкаже председателят на фондацията Иван Василев.

"Добро утро, ден" тази седмица ни пожелава Вида Пиронкова -композитор, поет, журналист, творец.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На слънце и на сянка - "Точно днес"

Вторият ден от седмицата съвпада с втория от горещниците в народния календар от преполовения юли. И на слънце, и на сянка знойното лято ни жили с мечти за прохлада и промени в политическото безвремие - и двете видимо невъзможни точно в този момент.  А ПП-ДБ предлагат и да почакаме още, ако президентът Румен Радев уважи искането.  По пътя към новите..

публикувано на 15.07.24 в 17:40

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05