Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенни траектории - "Точно днес"

Каква релност се крие зад тезата, че Ковид е тук, за да остане, дори когато пандемията свърши  и реално ли е да очакваме, че вирусът в световен  мащаб ще се самоограничи, след като опитът на човечеството досега е показал, че коронавирусните  пандемии са продължавали максимално две години?

На прага на най-активната фаза на четвъртата Ковид-вълна, продължаваща да отнема човешки животи,  коментарът е на проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

12 кандидатпрезидентски двойки издигнати от инициативни комитети вече дадоха заявка за участие  в изборите на 14 ноември. До рамената на кандидатпрезидентите Румен Радев, проф. Анастас Герджиков, Лозан Панов, спасението и рестарта на българската държавност припознаха като лична мисия и смелите жени, влизащи редом с тях в предизборната битка.

Какъв знак за политическия процес е заявеното предпочитание на силните мъже  да упражнят представителната власт в тази конфигурация и ще доведе ли тя до умиротворяване на политическия разговор – събеседник е социологът Мира Радева.

Предизвикателствата в преминаването към „зелена икономика“ в Бъргария  е темата в репортажа на Антония Попова рубриката „Евранет+“.

С автора на дебютната фотографска изложба „Фотофантазии“ в галерия „Arsenal of art“ Олег Чернев – разговор за преоткриването на духа, който ни движи и ни прави любопитни към света хора.

В рубриката "Великите европейци" авторът Пламен Асенов продължава разказа си за великия художник Винсент Ван Гог - един от най-видните представители на постимпресионизма.

А първите минути на утрото и в сряда в "Добро утро, Ден"  оставаме в компанията на композитора Вида Пиронкова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Книги и лято в „Шейкър“

Неизбежно е, тази неделя сутрин ще ви кажем за месец август. Очаквайте астробюлетина със Стефи Недевска. С Гергана Лаптева говорим за новата ѝ книга „Момичето от портрета“. Ще ви пренесем в далечна Аржентина. Eдин портрет, забравен в стар софийски апартамент, крие в себе си тайни и съдби, прекосили континенти и години. Накратко за..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 19.07.24 в 18:32

Усмихнат петък с "Вход свободен"

Усмихнат и споделен ще бъде последния ден от работната седмица :) Бъдете с нас в минутките до 15:00! Алекс Бучков от Робопартанс ще бъде наш гост, за да ни разкаже повече за едно невероятно събитие за най-малките, което ще се проведе в две поредни съботи в зоната за деца на територията на Plovdiv STAGE PARK! Фестивал на забавленията за деца на 20-ти и..

публикувано на 19.07.24 в 09:30

"Точно днес" - код пожари и реакциите

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли. Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион. Очакваме и колегите им от Доброволно формирование 112, които също са на горещите точки. След първо..

публикувано на 18.07.24 в 15:03

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30