Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва победи България с 3:1 в световна квалификация

България загуби като гост на Литва в световна квалификация. "Лъвовете" отстъпиха с 1:3 във Вилнюс и не успяха да убедят с играта си.

Първо Димитър Илиев пропусна дузпа, а след това домакините откриха чрез Ласикас. Кирил Десподов изравни през второто полувреме, а в края на мача за две минути литовците решиха всичко с попадения на Чернуч.

Това беше и първа победа за балтийците през тези квалификации. Така съставът на Ясен Петров е на 4-ото място в групата с 5 точки, докато литовците са на последната позиция с три пункта.

Андреа Христов имаше възможност още в първата минута с глава, но не успя да нанесе опасен удар. Секунди по-късно голям пропуск за домакините направи Лаукжемис, който от отлична позиция стреля на сантиметри от лявата врата на Мартин Луков. В 9-ата минута Тодор Неделев бе оставен сам фронтално срещу вратата на Литва, но стреля от въздуха високо над целта.
В 13-ата минута "трикольорите" получиха право да изпълнят дузпа, след като Петко Христов бе повален след центриране от корнер на Неделев. ВАР потвърди решението на рефера Арановски, а зад топката застана Илиев, който стреля слабо и вратарят Шеткус спаси.

Пет минути по-късно домакините поведоха с едва второто си попадение в тези квалификации.
Юстас Ласицкас бе точен след подаване на Новиковас. Попадението бе зачетено след намесата на ВАР, тъй като Божиков искаше нарушение срещу него в началото на атаката на Литва.

Българите се опитаха в следващите минути да създадат атаки, които да доведат до изравнителен гол. В 25-ата минута Тодор Неделев отправи техничен диагонален удар, но топката мина от външната страна на мрежата. Четири минути след това Валентин Антов получи жълт картон, което значи, че ще пропусне следващия мач на България срещу Северна Ирландия в София на 12 октомври. 

В 38-ата минута Шеткус направи страхотно спасяване с крак след изстрел на Кирил Десподов. Четири минути след това Георги Йомов стреля от дистанция, но покрай вратата. 

Второто полувреме започна с домакински натиск на литовците, но без да се налага Мартин Луков да се намесва в началните минути. В 52-ата минута след пробив отдясно Сливка получи топката в наказателното поле, но Антов успя да подложи крака си на пътя на топката. Две минути след това Мартин Луков се намеси добре, за да опази вратата си от втори гол. 

В 58-ата минута Димитър Илиев не успя да отправи удар и подаде на Кирил Десподов, който обаче също бе затворен и не успя да затрудни Шеткус. Георги Йомов също получи жълт картон през втората част и той също ще пропусне двубоя срещу Северна Ирландия. 

Ивайло Чочев и Илиан Илиев се появиха в 60-ата минута и замениха опорните халфове. В 64-ата минута Десподов си спечели фал близо до границата на наказателното поле и сам се нагърби с изпълнението му. Крилото стреля над стената и прати топката в мрежата за 1:1, вкарвайки втория си гол в квалификациите. 

 В 82-ата минута, топката бе центрирана в наказателното поле на Луков, наш играч не успя да избие добре и Фьодор Чернуч се разписа. Само две минути по-късно, отново Фьодор Чернуч засече с глава от корнер и направи 3:1.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мартин Нанчев

Мартин Нанчев е пети в света на едноместно кану 1000 м

Мартин Нанчев е пети в света на едноместно кану 1000 м при юношите. Роденият през 2006 г. български кануист завърши на пета позиция във Финал "А" на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 г., юноши и девойки в Пловдив. Златото спечели Матеус Нунес (Бразилия), среброто - Ксюбиао Жонг (Китай), а бронзът - Милан Гяни (Унгария). България..

публикувано на 20.07.24 в 15:57
Дария Павлюк

Пето, шесто и осмо място за българите на СП в Пловдив

Три български лодки извоюваха призови класирания от първата сесия с финали на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 г., юноши и девойки в Пловдив. Дария Павлюк е пета в света на едноместно кану 1000 м при девойките. Тя записа най-предното българско класиране до момента. След първите 250 м се движеше на позиция за медал, а в заключителните..

публикувано на 19.07.24 в 17:34
Петър Лесов

Петър Лесов е най-младият ни олимпийски шампион

Легендарният ни боксьор Петър Лесов е р оден на 12.09.1960 година в град Раковски. На втори август 1980 година, когато е на 19 години 11 месеца и 20 дни, извоюва титлата по бокс на Олимпийските игри в Москвав категория до 51 кг. Така става най-младият олимпийски шампион между българите. Той е двукратен европейски първенец за мъже, шампион от Първото..

публикувано на 19.07.24 в 14:03

"Ботев" напред в Лига Европа след 2:2 като гост на "Марибор"

"Ботев" (Пловдив) елиминира "Марибор" след 2:2 на реванша в Словения и сбщ рез ултат 4:3 продължава във втория предварителен кръг на Лига Европа. Там героите на Душан Керкез ги очаква гръцкия Панатинайкос. Носителите на Купата на България се оказаха догонващи в резултата още в 13-ата минута, когато Ян Репас реализира за домакините, но през втората част..

публикувано на 18.07.24 в 23:32
Асен Златев

Асен Златев - олимпийски шампион от Москва 1980

Легендата Асен Златев е роден на 23.05.1960 година в село Царимир. Асен Златев е олимпийски шампион от Москва през 1980 година в категория до 75 кг.  На 11-годишна възраст постъпва в Спортното училище „Васил Левски“ с първата група по вдигане на тежести, ръководена от Ганчо Карушов. Носител е на три златни медала от световни първенства и пет от..

обновено на 18.07.24 в 14:58