Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" на 13 октомври- политика и благотворителност

Сутринта на 13 октомври в „Точно днес“ на фокус са провеждането на първите у нас избори 2 в 1 и ковид кризата на фона на новия сезон и върлуващите грипове.

За първите у нас машинно проведени избори 2 в 1. Какви затруднения биха срещнали избирателите пред екрана и по-подготвена ли е комисията за работата със софтуера? За това ще говорим с председателя на 17 РИК – Пловдив област Дарина Тодорова.

Кой е бизнесменът Ивайло Шотев, водач на листата на "Продължаваме промяната" в Пазарджик?  С първи разговор за Радио Пловдив в минутите след 8ч.

Грип VS Ковид. Паралелно с ваксинационната кампания срещу COVID-19 започва и информационна кампания за ваксинопрофилактика на сезонния грип. Макар и ваксинацията срещу грип да е три пъти по-голяма в последните години, тя остава далеч от целите на Световната здравна организация за постигане на 75% обхват. По темата за ваксините и кръстосаното предпазване ще разговаряме с д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина.

Пловдив е на път да се сдобие със собствена неонатална линейка. Кампанията „Капачки за бъдеще“ постигна своята цел и събра сумата от 200 000лв, нужни за закупуване на детската линейка, която ще обслужва областта. Как е преминала кампанията и коя е новата цел на „Капачки за бъдеще“, разказва организаторът за Пловдив Владимир Стефанов.

Благотворителна акция за събиране на дрехи за сирачета и ученически пособия организира Народно читалище „Иван Вазов 1926“ в Доспат. С инициативата ще ни запознае кореспондентът ни Радостина Чернокова.

В „Добро утро, ден“ гост е Тенчо Дерекювлиев. В тази част от разговора му с Петя Плачкова той разказва за работата си като университетски преподавател и животът на сцена.

В минутите след 9ч в рубриката „Великите европейци“ на Пламен Асенов предстои историята на физика Пол Дирак.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В жегите "Точно днес"

За жегата навън, за отражението й върху здравето, за опасностите на пътя при екстремни температури, за политическите градуси ще говорим в утрото на сряда.  Ето част от събеседниците ни:  Зорница Спасова - главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Тя има докторска степен по..

публикувано на 09.07.24 в 17:27

"Вход свободен" под лупата на юли

В началото на  лятото  градът се е оставил напълно на милостта на слънцето. Под тепетата се живее комфортно само сутрин и след полунощ. Всички разчитат само на живителния хлад на климатиците и благославят наум техническия прогрес. Вече сме в същинското сърце на юли и по тези места дебелата сянка  е единственото естествено спасение от безмилостната лупа..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

"Точно днес" по юлските горещи теми

Юли е времето за класации, опити за ново управление и горещо лято, в което кодът остава жълт.  За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан". Писателката Здравка Евтимова ще получи Националната литературна награда "Иван..

публикувано на 08.07.24 в 14:13

Холистично с „Вход свободен“

Днес с холистичния психолог Дорина Ташева, говорим за гостуването на Елке Уолшон в България. Тя е немски терапевт и ще сподели опит и информация за една възстановителна практика. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев. Ще си говорим и за нишките в нашето ДНК, накратко. Коя е златоносната такава? Аида..

публикувано на 08.07.24 в 09:30

"Точно днес" по пътеките на новата седмица

В утрото на 8 юли поемаме по посоките на новата седмица. И макар да е нова част от сюжетите не са, но пък отново се разгарят с пълна сила в жежкото лято. Първият мандат за съставяне на редовно правителство се провали, шансовете за сформиране с втория и третия мандат не са много по-големи, което увеличава възможностите за поредни предсрочни избори. За..

публикувано на 07.07.24 в 17:00