Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

130 поцинковани кофи "украсиха" Античния форум

| обновено на 13.10.21 в 15:04

Питане до кмета Здравко Димитров отправи общинският съветник от Коалиция „Кауза Пловдив“ Константин Георгиев на утрешната сесия на Общинския съвет.

Поводът е проект, финансиран от културната програма на Община Пловдив, изразяващ се в поставяне на 130 поцинковани кофи на разкопките на „Форум Запад” до Централна поща.

От „Кауза Пловдив“ са възмутени, че от общинския бюджет се финансират проекти, които нямат културна стойност и не кореспондират на духа и културата на града ни.

В питането си Георгиев настоява за отговор с какво поцинкованите кофи популяризират Пловдив и неговата култура, кой е одобрил проекта и каква е изплатената сума за проекта.

В търсене на автора открихме организатора на проекта. Това е художника Емил Миразчиев, който обясни за Радио Пловдив, че с арт-инсталацията, поместена във „Форум Запад“, е честване на 100-годишнината на немския художник Йозеф Бойс. Автор на творението с поцинкованите кофи  е пловдивчанката Севдалина Кочевска.

„В много от инсталациите си Йозеф Бойс използва консервени кутии. Като малки си играехме с тях. Странно защо човекът, отправил запитването не се е усетил“, каза Миразчиев.

Той обясни още, че поцинкованите кофи, свързани с нишка, имат под себе си огледала, които символизират връзката между два субекта, които си предават информация.

Връзката е с космичното, отвъдното или божественото“, допълни художникът, „те са разположени в този обект, защото той дава препратка от минало, настояще и бъдеще“.

Стойността на проекта е 1000 лв. В него са включени и други инсталации, каза още Миразчиев, като уточни, че финансите покриват не само закупуването на кофите, а и труда по тяхното инсталиране.

Цялото интервю с Емил Миразчиев слушайте в звуковия файл.


Още от категорията

"Животът е по-силен" – призовава зографът Диан Костов

Една уникална идея в поредната година с пандемия от Ковид-19, анонсираме я със зографа  Диан Костов. Той разказва за иконата "Света Богородица- Закрилница" и детските портерти, с покана към младите родители да се включат в проекта " Животът е по-силен ". Всички, които са станали родители, баби и дядовци, са поканени да се включат. Снимките на..

публикувано на 26.10.21 в 10:06

Теодора Дончева-Теч с изложба в Галерия "Лабиринт"

Теодора Дончева – Теч представя  живописната си изложба  „Синкоп“  в галерия „Лабиринт“.  За работата си върху картините в експозицията тя споделя „Обикновено за мен линията е това, което определя изображението, но тук тя само приглася. Пускам някой концерт и оставям музиката да ме води“. Настоящата изложба  е първата й самостоятелна, в..

обновено на 26.10.21 в 09:57

Студенти от Клуба по туризъм в УХТ с "поетично пътешествие"

Виртуално „Поетично пътешествие“ организират студентите от Клуба по туризъм в Университета по хранителни технологии днес. Поводът е наближаващия Ден на народните будители.  Заради усложняващата се ковид-ситуация, събитието ще се проведе от 11 часа онлайн в платформа , в която желаещите могат да наблюдават   любителски изпълнения наемблематични..

публикувано на 26.10.21 в 06:51

Премиера на "Списък на всички страхотни неща"

Сцена в Jazz-a се завръща за новия си сезон, с един моноспектакъл за страхотните неща в живота. За нещата, за които си струва да се живее! Тази вечер от 19ч ще се говори за  изгубения понякога път, за тъгата разказана през смях, за трудните моменти, които преодоляваме с помощ от ближните.  Част от „Сцена в джаза“ Пловдив, "Списък на всички..

публикувано на 25.10.21 в 13:32

Преге - предаване за света на книгите, 23 - 29 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 3.10. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Иван Тургенев. Пролетни води. Ася. 268 стр., ок. 4А, Паритет, 2021. Исак Башевис Сингър. Робът. 316 стр., ок. 4А,  MyBook, 2021. Колийн Макълоу. Тим. 252 стр., ок. 3А, Бард, 2021. Александър..

публикувано на 25.10.21 в 12:21