Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общината с екокампания към малките магазини

| обновено на 13.10.21 в 15:45

Община Пловдив започва информационна кампания, с която се цели увеличаване дела на разделното събиране на хартиени отпадъци от малките търговски обекти.

Това стана ясно на среща, организирана по инициатива на зам.-кмета по екология Анести Тимчев с ръководителите на ОП „Чистота“, рециклиращите фирми „Екопак“ и „Булекопак“ и представители на районните администрации.

Целта е разрешаване на проблем, който затруднява работата на почистващите фирми и създава сериозни затруднения пред рециклирането на отпадъците. Малките търговски обекти генерират сериозен обем от картонени отпадъци ежедневно, които според общинската наредба имат право да изхвърлят в цветните съдове за разделно събиране, но вместо това те пълнят контейнерите за битови отпадъци, като така ги препълват,  коментира Анести Тимчев.  

"В Пловдив двете фирми са поставили общо 1708 контейнери,  с вместимост 1 545 228 литра.  Ако обаче съпоставим количеството събрани отпадъци, те представляват едва  5% от събраните разделно от гражданите. Изключително малък дял  участие на граждани, търговски обекти и институции.  Това е причината да се постави остро въпроса за разделното събиране на отпадъците, което вече е строго европейско изистване."

От своя страна  експертите от рециклиращите фирми подчертаха, че повечето хартиен отпадък, веднъж изхвърлен в общите контейнери, вече е  негоден за рециклиране.  Затова подобряването на събирането й ще помогне за намаляване на обема от боклуци, които се депонират на сметищата Цалапица и Шишманци.

За постигане на целите, Община Пловдив започва разпращането на писма до управителите на всички малки търговски  обекти за реда на събиране и изхвърляне на хартиените отпадъци.

Ще бъдат ли стимулирани малките фирми за да се активизират за такова събиране на боклука? 

"Ще има строги санкции, но и стимули! Всеки среден магазин ежедневно получава опаковани доставки, болшинството хартиени, които накрая изхвърля. И то обичайно в обикновените контейнери. Става хаос. Общината ще стигне до всеки малък търговски обект.  Ще  му се предложат два варианта.   Или да сключи договор с фирма за двукратно в седмицата събиране на отпадъците, или да складира у себе си и да знае ден от седмицата, когато  ще има транспорт за събирането им.  Иначе градът ще става все по мръсен и процесът ще се изгуби от контрол." - категоричен е заместник-кметът на Пловдив. 

С дирекция "Екология" са подготвени  и много активни действия за работа с гражданите, а заедно с неправителствени организации се подготвят  редица кампании, целящи да се повиши информираността за ползите от разделното събиране. 

Без нас е невъзможно системите за разделно събиране на отпадъци да работят успешно и ние, всички граждани, трябва да положим усилия за това -  коментира още Анести Тимчев.


Още от категорията

Клиниката по пулмология е пълна с ковид болни

"Клиниката по пулмология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив е пълна с болни от ковид, една част за съжаление са с доста тежко състояние". Това обяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив началникът ѝ доц. д-р Владимир Ходжев . Той е председател на Българското дружество по белодробни болести. " Тази вълна засегна пациенти с..

обновено на 26.10.21 в 11:10
Борис Хаджийски

Музеите и галериите искат 30% по-висок стандарт за 2022 г.

Рязко намаляха посещенията в музеите с въвеждането на новите ограничителни мерки. Това обяви Борис Хаджийски , председател на Сдружението "Български музеи", в което влизат 124 музея и художествени галерии в страната, той е и директор на Регионален исторически музей – Пазарджик . "Най-голямото ми притеснение е, че с изискването..

обновено на 26.10.21 в 10:59

Преодоляване на последиците от COVID-19 в рибарските райони

Ковид кризата се отрази негативно и на сектора Рибарство заради ограниченията за движение в първите месеци на пандемията. Това бе отчетено на среща на Националната рибарска мрежа в Пловдив. Това редуцира договорите с доставчици, отрази се и на работата на заведенията. Припомняме, че през април 2020 година Съветът на ЕС направи промени в..

публикувано на 26.10.21 в 10:50

Пандемията най-слабо засегна сектора на строителството у нас

В програма "Точно днес" говорим за празника на строителите с  Пламен Иванов , председател на Камарата на строителите в Пловдив. За новите проекти, както и за модерните жилищни и бизнес комплекси в региона, за пътните строители с протести през октомври. "Ние сме от тези, които бяхме слабо засегнати от ковид кризата. Фаже тя имаше обратен ефект,..

публикувано на 26.10.21 в 09:37
Ресторантьорът Александър Драгийски

Много браншове ще пострадат от строгите мерки

Днешният ден е равносилен на гибел.  Почти нямаме клиенти . Хората в момента не са наясно къде и как могат да влязат.  Изискването за тест де факто допълнително оскъпява услугата ни.  Това заяви пред Радио Пловдив  Александър Драгийски , собственик на голямо заведение в пловдивския район „Северен".  Той припомни, че само 20% от хората са..

публикувано на 25.10.21 в 17:03