Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданите могат и трябва да кажат какъв ЕС искат

| обновено на 15.10.21 в 10:42


Всеки трябва да има свободата да изрази позицията си за бъдещето на Европа и трябва да сподели предложенията си за промени в Европейския съюз, това коментираха участниците в уебинара „Бъдещето на Европа през погледа на младите“, който се проведе на 30 септември 2021 г. В  него се включиха български евродепутати от различни групи, избрани да представляват Европейския парламент в Конференцията за бъдещето на Европа, сред които   Ева Майдел и Илхан Кючюк. Ева Майдел  посочи, че трябва да започнат разговорите по конкретни теми, като изтъкна три фундаментални стълба - образование, здравеопазване, предприемачество и иновации.

Какво бихме искали на Европейско ниво да направим? Искаме ли да имаме признаване на дипломи, общи стандарти за изпити и обучение, за това какви умения са ни нужни за да успяваме като професионалисти и да излизаме с по-подготвени европейци на пазара на труда?  Аз вярвам, че имаме още какво да направим, за да имаме образование, което да е достъпно за всички и да е достатъчно качествено.  Имаме много инструменти, как това да го постигнем. На национално ниво, в България – с възможността да се мотивират повече учители, които не са непременно смятали да бъдат такива, както и тези, които в момента са в системата и също така да се промени начина, по който се преподава. За да можем да създадем по-добри компетенции в младите хора.  По другата тема – Здравеопазване – ние видяхме, че в последната година и половина имаме спешна нужда от по-добра координация, от по-подготвени системи в тази сфера. Защото, когато имаме моменти на Пандемия, виждаме, че тя не познава  граници, тоест не можем да кажем, че като затворим границите, ще спрем пандемията. Видяхме, че това не се получава.

Евродепутатът Илхан Кючюк отбеляза като ключови темите за геополитическата роля на ЕС,  върховенството на закона и дигиталния и зеления преход.

Първо защото е важно да чуем мнението на хората, които  искат Европа да се промени, не трябва да се притесняваме от факта, че може да чуем неща, които не ни харесват, които не ни допадат, защото има хора, които мислят по различен начин.  Да знаем, Европа какво иска да направи?  Дали иска да бъде глобален геополитически лидер или иска да бъде политическо джудже.  Това до голяма степен зависи от европейските институции.  Аз твърдя, че ако ЕС иска да бъде глобален играч в международните дела, определено трябва да се превърне в политическа структура.  Това означава да разчита повече на себе си, на собствените си способности за отбрана, производство на технологии, на иновации и да прави политика, която е насочена към бъдещето.  Разбира се, темат аза върховенството на закона е от изключително значение, защото ние не можем да си позволим да имаме нарушаване на  основни демократични принципи, съчетани с човешки права и свободи. Когато живеем по дефиниция в най-цивилизования свят, наречен Европейски съюз, с най-високи демократичин стандарти. И гражданите на България, които са много активни... най-малкото ние ще изчистим принципния въпрос „Къде стоим?“ по тези въпроси и ще вкараме европейският дебат много по-рано в българското общество, от следващите избори през 2024 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично обновление..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51