Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 90% от пациентите с ковид в болници не са ваксинирани

Българска болнична асоциация ще поиска неваксинираните срещу Covid-19 да заплащат част от лечението си

| обновено на 15.10.21 в 10:43


Неваксинираните пациенти с Covid-19 в болница да заплащат част от разходите по лечението си. Това ще поиска Българска болнична асоциация (ББА) от Министерство на здравеопазването във връзка с големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната.

„При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри“, обясни в програма "Точно днес" председателят на асоциацията адвокат Свилена Димитрова.

 На фона на растящите разходи в целия сектор и недофинансираните пътеки за лечение на Covid-19, тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделят поне част от своята отговорност към обществото.

Исканите промени, ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от Covid-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е Министерство на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

Към 13 октомври 2021 г. 91.49% от новопостъпилите пациенти в болници в България не са ваксинирани, показват данни на Единния информационен портал. В същото време едва 23.5% от населението на страната ни е ваксинирано към 12 октомври.

През август и септември Българска болнична асоциация проведе информационна ваксинационна кампания с подкрепата на Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Кампанията си постави за цел чрез доказани професионалисти да отговори на най-важните въпроси, касаещи смисъла и важността на ваксините в стремежа на всички заинтересовани страни да се омекоти ударът от новата вълна на пандемията и да бъде защитен максимален брой хора.

Информационната ваксинационна кампания на ББА в социалната мрежа Facebookза периода август – септември генерира 155 549 импресии и достигна до близо 81 хил. души, като 43% от реакциите на постовете бяха харесвания. 

Интервю с адвокат Димитрова може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31

Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро..

публикувано на 17.06.24 в 15:42

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18